Μετά την επίσκεψη Παπούλια, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, στα Τίρανα αρχές Νοεμβρίου του 2013 και όσα θλιβερά συνέβησαν, την ίδια τύχη είχαν οι επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών Βενιζέλου και Κοτζιά.
του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.
Η αλβανική ηγεσία, ωθούμενη, δήθεν, από τις λαϊκές αντιδράσεις, θέτει ευθέως ζήτημα τσαμουριάς από εποχής Ραμίζ Αλία και της πρώτης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο, τότε, έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην αλβανική πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 1991. Συμμετείχα στη δημοσιογραφική αποστολή της επίσκεψης Μητσοτάκη και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ελληνική αντιπροσωπεία εξεπλάγη από το ζήτημα που έθεσε η αλβανική πλευρά. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, σε μια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους εξέφρασε την έκπληξή του αυτή και είπε, εμφανώς ενοχλημένος, πως θα συναντούσε τον Αλβανό πρόεδρο Ραμίζ Αλία και από τη συνάντηση αυτή θα εξαρτιόταν η συνέχιση ή μη της επίσκεψης.
Να σημειωθεί ότι υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος συνόδευε τον, τότε, έλληνα πρωθυπουργό και διατηρούσε καλές σχέσεις με το καθεστώς των Τιράνων.
Από την επομένη, λοιπόν, της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος, οι αλβανοί θέτουν θέμα τσαμουριάς.