Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Περιορισμός στο μήνα για τα χρέη του δημοσίου

giati-den-tha-paroume-ti-dosi-prin-apo-ta-mesa-dekemvriou-1-315x236 

Το δημόσιο θα έχει ένα μήνα περιθώριο να πληρώσει τα χρέη του με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.

 Ω ρε τι έχουμε να πληρώσουμε σε κυρώσεις που θα φάμε…

 

Φρένο στον κακοπληρωτή που λέγεται δημόσιο επιχειρεί να βάλει η ΕΕ με οδηγία της.

Έτσι δίνει περιθώριο ενός μήνα για το δημόσιο να εξοφλήσουν τα χρέη προς τους ιδιώτες, με τη νομική του ισχύ να ξεκινά από το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου.

Αν η προθεσμία περάσει τότε, θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα επιβαρύνονται με επιτόκιο πάνω από 8%.

Εδώ για την Ελλάδα, ανοίγει και ένα ακόμα θέμα: με δεδομένο ότι λεφτά δεν υπάρχουν και τα έσοδα πέφτουν συνεχώς, που θα βρει τα χρήματα που θα πρέπει να δίνει για κυρώσεις; Μήπως από φόρους; Από τη μια τσέπη στην άλλη δηλαδή..

Το δεύτερο θέμα, σε ποιόν θα πρέπει να απευθύνονται οι μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι πολίτες λοιπόν, πρέπει να τρέχουν στην ελληνική δικαιοσύνη, και η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός όγκος των καθυστερούμενων πληρωμών στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει ποσό της τάξεως των 300 δισ. ευρώ, το οποίο, όταν εφαρμοστεί η κοινοτική Οδηγία, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 60%.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών, δηλαδή πάνω από έξι μήνες κατά μέσο όρο, εντοπίζονται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Προς το παρόν η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών που δεν αναμένεται να έχουν ενσωματώσει την εν λόγω Οδηγία στα εθνικά τους Δίκαια έως το ερχόμενο Σάββατο.

  Πηγή: olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: