Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ Η ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΙΣ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Κατά 13% μειώθηκε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σε ετήσια βάση το Φλεβάρη του 2012


Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζουν να κινούνται οι λιανικές πωλήσεις - ο πιο ευαίσθητος ίσως δείκτης καταγραφής της βίαιης μείωσης του λαϊκού εισοδήματος - και τους πρώτους μήνες του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Φλεβάρη του 2012, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σε ετήσια βάση (Φλεβάρης 12/ Φλεβάρη 11) υπέστη νέα καθίζηση, καθώς υποχώρησε κατά 13% (!) έναντι μείωσης 10,4% που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Χωρίς τα καύσιμα και τα λιπαντικά, η μείωση των λιανικών πωλήσεων ανήλθε στο -11,8%, έναντι -9% πέρυσι, ενώ μεγάλη πτώση -8,3% εμφανίζουν και τα καταστήματα τροφίμων (έναντι -7,1% πέρυσι) και αυτό είναι ενδεικτικό της μεγάλης ανατροπής που έχει επέλθει στα καταναλωτικά πρότυπα των εργαζομένων, οι οποίοι εξαναγκάζονται πλέον να περικόψουν και δαπάνες που προορίζονται για την κάλυψη διατροφικών τους αναγκών, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο οχυρό, σε ένα πρόγραμμα οικογενειακών περικοπών.

Κατά 18,9% μειώθηκε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών - έναντι μείωσης 19,1% πέρσι - σαν αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων και της δραστικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων. Στα λοιπά καταστήματα - πέραν των ειδών διατροφής και των καυσίμων - λιπαντικών - ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 16%, έναντι μείωσης κατά 11,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πηγή:.rizospastis