Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Αποτελέσματα & Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών στις εκλογές 2012


Προσαρμοσμένες στα διλήμματα και τις αυταπάτες που έσπειραν σε όλη την προεκλογική περίοδο ήταν οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
«Πάνδημη συμμετοχή, καθαρό μυαλό και καθαρές επιλογές για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά από Δευτέρα», ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο καθένας μας θα σταθμίσει και θα αποφασίσει όχι μόνο για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και ποια θα είναι η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες». Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στη βδομάδα θα υπάρξει κυβέρνηση.
«Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών του, ψηφίζει για σταθερότητα, για ανάπτυξη, για ασφάλεια και για δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ενώ στη μακροσκελή του δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για τη χώρα, για την πορεία της, τη φυσιογνωμία της, μετά το 1974 (...) Δεν έχουμε στην Ελλάδα εκλογές σε δύο γύρους, ένα γύρο εκτόνωσης κι ένα γύρο απόφασης (...) Αυτό που θα προκύψει από την κάλπη θα μας προσδιορίσει, προσδιορίζει τον τρόπο που θα ζήσουμε. Αρα, περιμένουμε να δούμε πού πηγαίνει η χώρα».
«Μετά από δυόμισι χρόνια βαρβαρότητας, επιστρέφει επιτέλους η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε», αναφώνησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ζήτησε ο λαός να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή πορείας. Δεν χωρά στην κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία η βαρβαρότητα των μνημονίων».
«Ο ελληνικός λαός σήμερα με την ετυμηγορία του θα αποφασίσει πώς πρέπει να πορευθεί η Ελλάδα μας και η κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε μεταξύ άλλων ψήφο «με λογική και όχι με θυμό, γιατί αύριο πρέπει να ξημερώσει για όλους μας, για όλη την Ελλάδα, η ελπίδα, η προσδοκία για ομαλότητα, η σταθερότητα και η απόδραση από την κρίση».
«Ξημερώνει μια νέα μέρα για την Ελλάδα και για τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Από σήμερα παίρνουμε πίσω την Ελλάδα μας» διαπίστωσε ο Π. Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία» σημείωσε η Λ. Κατσέλη, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμφωνίας. Ψήφο «χρήσιμη και ωφέλιμη για τον τόπο» ζήτησε η Ι. Κοντούλη, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για τις εκλογές, η ΔΗΣΥ ζητούσε από τους ψηφοφόρους «να παραμερίσουν το δίκαιο θυμό και την αγανάκτηση που αισθάνονται και να ψηφίσουν θετικά».
Στη δική του δήλωση, τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για δικαίωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (!) «για τα ευρωομόλογα και για τη δυναμική επένδυση στην ανάπτυξη και το χτύπημα της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη» και ζήτησε στην κάλπη «να μη χαθούν οι κόποι, οι θυσίες του ελληνικού λαού».




















Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ανατροπή του γνωστού πολιτικού σκηνικού εναλλαγής των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οδεύουμε σε μία μεταβατική φάση. Θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού με νέα σχήματα, νέα πρόσωπα κεντροδεξιάς κατεύθυνσης ή με επίκεντρο μια νέα σοσιαλδημοκρατία με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ, για να προληφθεί ο ανερχόμενος λαϊκός ριζοσπαστισμός που θα οδηγήσει τα πράγματα προς μία πραγματική ανατροπή προς όφελος του λαού. Ο λαός να μην παραπλανηθεί από τη μεταμφίεση του πολιτικού συστήματος.

Καλούμε ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ανήκουν στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πρωτοστατήσουν στους αγώνες, στους τόπους δουλειάς, μάθησης, στις λαϊκές γειτονιές. Ωριμάζουν στην πορεία ανατροπές στη λαϊκή συνείδηση, ωριμάζει το κίνημα της πραγματικής ανατροπής που δεν θα απέχει πολύ από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τα άμεσα προβλήματα, για την εργατική λαϊκή εξουσία.Περισσότερα


ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Πρόταση για συμπόρευση με όλα τα κόμματα της ΕΕ
Ζητάει συγκυβέρνηση με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις
Τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου είναι συνέπεια της στρατηγικής της ΕΕ και των κομμάτων της. Διέξοδος για το λαό είναι η αποδέσμευση με δική του εξουσία
Ανοιχτό προσκλητήριο για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» όλων των πολιτικών δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στο ευρώ και στο μονόδρομο της ΕΕ των μονοπωλίων, έστειλε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας σε συναγερμό το σύνολο των αστικών κομμάτων και των υπόλοιπων προθύμων. Στο φόντο της εκλογικής συντριβής του ΠΑΣΟΚ - έχασε περίπου το 30% του εκλογικού ποσοστού που είχε πάρει το 2009 - ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να διαχειριστεί «επικοινωνιακά» τη βαριά ήττα και ταυτόχρονα:
-- Να βάλει άμεσα τις βάσεις για την επίτευξη κυβερνητικής συμμαχίας ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αφού στα στελέχη του επικρατούσε χτες η «άποψη ότι δεν θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές».
-- Με δεδομένη την ανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος - ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας» - να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την επόμενη μέρα και να παίξει το ρόλο του πρωταγωνιστή και του «καταλύτη» για τη θωράκιση της εξουσίας της άρχουσας τάξης και τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Είτε στην κατεύθυνση μιας «νέας σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας», είτε στην επανάληψη του μοντέλου της κυβέρνησης Παπαδήμου με διευρυμένη σύνθεση.
«Ο ελληνικός λαός σήμερα δεν έδωσε καθαρή εντολή σε καμιά από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν. Με βάση τα δεδομένα, είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως την ξέραμε ως σήμερα», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, περιγράφοντας ακριβώς τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Μια κυβέρνηση συνεργασίας του παλιού δικομματισμού δεν θα έχει ούτε επαρκή νομιμοποίηση ούτε εσωτερική και διεθνή αξιοπιστία, ακόμη και αν συγκέντρωνε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Ο Ευ. Βενιζέλος, αξιοποιώντας τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των άλλων «αντιμνημονιακών φωνών», οι οποίες καταδίκαζαν τα μέτρα του μνημονίου, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πυρήνα του εκμεταλλευτικού συστήματος, πρότεινε προγραμματική συμφωνία με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις «ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση»!
Οπως ανέφερε ο Ευαγ. Βενιζέλος, «δεν δόθηκε εντολή για ένα δήθεν ειδυλλιακό δρόμο εντός ευρώ, αλλά εκτός μνημονίου και υποχρεώσεων» και ανέφερε ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας «έχει νόημα αν μπορεί να υπάρξει μια κοινή προγραμματική βάση».
Πετάει το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ
Σ' αυτό το πλαίσιο πρότεινε σαν προγραμματική βάση:
  • «Η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα και σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό», με τη συμμετοχή όλων των θιασωτών της ΕΕ.
  • «Να δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη όλες εκείνες οι απόψεις που βασίζονται στην υπόθεση πως μπορεί το μνημόνιο να χαλαρώσει, πέρα προφανώς από το σημείο που εμείς, με πολύ συγκεκριμένο και υπεύθυνο τρόπο, προτείναμε με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και την προσαρμογή σε τρία αντί για δύο χρόνια». Ουσιαστικά, ρίχνει την μπάλα στον ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμαστεί στο κυβερνητικό πεδίο και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στην ΕΕ, τους οποίους ασφαλώς αναγνωρίζει.
Οπως άλλωστε διέρρεαν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, με τη συγκεκριμένη πρόταση καλεί να ανοίξει τα χαρτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «κυβερνητική» του πρόταση και «να καταθέσει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες προτάσεις για το μνημόνιο, τη νέα δανειακή σύμβαση και την αποπληρωμή του χρέους». Οπως υποστήριζαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει» και πρέπει όπως ανέφεραν «να τοποθετηθεί ξεκάθαρα η ηγεσία του».
Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των διεργασιών που ξεκίνησαν ήδη από χτες το βράδυ και των παζαριών που θα ακολουθήσουν, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι το κόμμα τους μπορεί να παρέχει «ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε βιώσιμη πρόταση» είτε σε «μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» είτε σε μια «κυβερνητική συμμαχία των αριστερών δυνάμεων» που επαγγέλλεται ο Αλ. Τσίπρας.
Η μετεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην Ιπποκράτους υπό τον Ευ. Βενιζέλο και με τη συμμετοχή των Ανδρ. Λοβέρδου, Κ. Σκανδαλίδη, Αν. Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππα κ.α. Εντονος προβληματισμός υπήρχε ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά και με το μοίρασμα των εδρών, αφού το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε χτες περίπου 42 έδρες, από 160 που είχε στην προηγούμενη Βουλή!Περισσότερα
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Θέλει τη ΝΔ πυλώνα του επόμενου «μαύρου μετώπου»
Πρόταση σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»
Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση δεν είναι η μοίρα του λαού, εκεί που θέλουν να τον καταδικάσουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι. Οργάνωση και πάλη για να μη χαθεί λεπτό στον πόλεμο που κλιμακώνουν σε βάρος του λαού

Motion Team
Εμφανίζοντας το κόμμα του ως μοναδικό εγγυητή της ευρωπαϊκής πορείας και της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Αντ. Σαμαράς υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή χτες τη θέση για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», με ξεκάθαρο στόχο την πλήρη υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, επιδιώκοντας τον εμπλουτισμό του «μείγματος» με πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα, δηλαδή με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που είχε παρουσιάσει και προεκλογικά.
Αταλάντευτα, ο πρόεδρος της ΝΔ διατράνωσε τη βούληση και την αποφασιστικότητα του κόμματός του να προχωρήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας σε όλα τα κόμματα του μονόδρομου της ΕΕ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα κατηγορηματικά κάθε σκέψη για επαναληπτικές εκλογές.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις: Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας», τόνισε στη δήλωσή του ο Αντ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ότι απευθύνει «ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής».
Παράλληλα, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα κατά το δοκούν, εμφάνισε το λαό να επικροτεί την «ανάπτυξη» που του καταστρέφει τη ζωή. «Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές ανάπτυξης», δήλωσε ανερυθρίαστα.
Παρά το κλίμα κατήφειας που επικρατούσε στα γραφεία της Συγγρού για το εκλογικό αποτέλεσμα, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάριζαν ότι «η ΝΔ είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ», επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θα αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να διασφαλιστεί η συγκρότηση μιας «βιώσιμης κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντ. Σαμαράς θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο πρόεδρος της ΝΔ, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», είχε επαναλάβει τη δέσμευσή του για πλήρη εκπλήρωση των συμφωνιών με τους εταίρους. «Ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι πολιτικές μας διαφορές, η υπογραφή του ελληνικού κράτους είναι δεσμευτική για όλα τα κόμματα στη χώρα. Η αποπληρωμή των δανείων δεν έχει τεθεί σε αμφισβήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε ότι το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να αλλάξει «προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, οι οποίοι, όπως και οι βασικές αρχές του προγράμματος, δεν αμφισβητούνται».
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ανακήρυξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάδοχο του ΠΑΣΟΚ
Δηλώνει «παρών» στην προωθούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού
Με συναίσθηση των νέων καθηκόντων που του αναθέτει το αστικό πολιτικό σύστημα, στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του, ενταγμένης στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δήλωσε χτες βράδυ ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα ασκήσει την αστική διαχείριση, ξεκινώντας τη διερεύνηση καταρχήν απ' το χώρο της «αριστεράς».
Ο ίδιος ερμήνευσε το ποσοστό του κόμματός του σαν «επιβράβευση» της «πρότασης για κυβέρνηση της αριστεράς», στην οποία αυθαίρετα επιμένει να τσουβαλιάζει το ΚΚΕ, παρά την κρυστάλλινη τοποθέτησή του απέναντι στο ζήτημα αυτό. Υποδαυλίζοντας τις φρούδες προσδοκίες, που όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε στο λαό, ισχυρίστηκε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη» και «ένα μήνυμα ειρηνικής επανάστασης».
Επέμεινε στις αυταπάτες ότι στο πλαίσιο της ΕΕ - στην οποία ολονυχτίς χτες τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυαν την αφοσίωσή τους - μπορεί να δοθεί λύση προς όφελος του λαού, με ακύρωση της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων και με άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής. Πρόσθεσε όμως πως ο «δρόμος προς την έξοδο απ' την κρίση είναι ούτως ή άλλως δύσκολος» και πως η πορεία προς την «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης» θα είναι «μακρά».
Εξωραΐζοντας το ρόλο της ευρωένωσης, χρέωσε την εφαρμοζόμενη πολιτική, έκφραση της φιλομονοπωλιακής της στρατηγικής, στην «ευρωπαϊκή ηγεσία και τη Μέρκελ», αξιώνοντας να κατανοήσουν ότι «η πολιτική λιτότητας έχει υποστεί συντριπτική ήττα». Απευθυνόμενος στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δήλωσε πως «αποτελούν μειοψηφία στο λαό» και πως «οι υπογραφές τους απονομιμοποιήθηκαν», ενώ σχολίασε πως η «εθνική σωτηρία δεν περνάει μέσα απ' τα μνημόνια», τσουβαλιάζοντας την άρχουσα τάξη με το λαό που δεινοπαθεί απ' την πολιτική που ασκείται για χάρη των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς της.
Επιβεβαιώνοντας τις βλέψεις του κόμματός του για αναπλήρωση του κενού που αφήνει το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε για «ανασυγκρότηση και επανίδρυση» του χώρου που εκπροσωπεί στην κατεύθυνση «δημιουργίας μιας μεγάλης λαϊκής και δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς».
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Προσήλωση στην ΕΕ και τη σοσιαλδημοκρατία
Τη στοχοπροσήλωσή του στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, στις δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα, απογειώνοντας ταυτόχρονα τις αυταπάτες για μια προοδευτική πολιτική «με ανάπτυξη, με κοινωνικές προτεραιότητες», που δήθεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στον καπιταλισμό «με σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος». Για την επόμενη μέρα, είπε: «Η Δημοκρατική Αριστερά θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δε θα συμβάλλουμε στη συνέχιση των πολιτικών που εξαθλιώνουν το λαό και την κοινωνία. Και δε θα δώσουμε δημοκρατικό αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια πολιτική. Θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας και προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Απαγκίστρωση από το μνημόνιο και σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός». Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωνε προεκλογικά ότι δε θα νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αφήνοντας όμως ορθάνοιχτη την πόρτα για προγραμματικές συμπράξεις με το ΠΑΣΟΚ. Περισσότερα

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Διεκδικεί ρόλο καταλύτη στο πολιτικό σκηνικό
Υπονόησε ότι βρίσκεται σε επαφή με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για συνεργασία
Την πρόθεσή του να πάρει μέρος σε μια κυβέρνηση «εθνικού σκοπού» εξέφρασε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος. Οπως είπε, το κόμμα του έχει καταθέσει «την κυβερνητική του πρόταση» και κάλεσε όλους να δουν τις προτάσεις του και να τις στηρίξουν.
Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πέρα από την κούφια αντιμνημονιακή ρητορική, κινείται στην ίδια ρότα με τα όσα έχουν συναποφασίσει και δρομολογήσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η τρόικα, όπως η «απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας», η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και την κατάργηση δημόσιων οργανισμών δηλαδή τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Π. Καμμένος είπε ότι δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι συμφωνούν στη θέση για το «επαχθές δημόσιο χρέος» αλλά διαφωνούν σε «εθνικά θέματα» όπως το σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, καθώς και στο θέμα των μεταναστών. Δηλώνοντας «παρών» στα σενάρια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, έκανε λόγο για βουλευτές (προφανώς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) που ήδη εκλέγονται και έχουν άλλη θέση από αυτήν της ηγεσίας των κομμάτων τους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους.
Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Εθνικιστικό παραλήρημα και απειλές στο λαό
Προσπαθεί να κατοχυρωθεί σαν «αντισυστημική» δύναμη, ενώ είναι γέννημα-θρέμμα του αστικού συστήματος
Σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα με αναφορές που απειλούν ευθέως τον ίδιο το λαό, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, επιδόθηκε ο γενικός γραμματέας της «Χρυσής Αυγής» Ν. Μιχαλολιάκος, με δήλωσή του χτες, λίγο μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εμφανίστηκε ως αντιμνημονιακή δύναμη, τμήμα δηλαδή του αντιμνημονιακού χυλού, που εμφανίστηκε προεκλογικά σε όλο το πολιτικό φάσμα. Αναπαράγοντας την κοινή σε όλο το «αντιμνημονιακό» τόξο ορολογία, μίλησε για «χούντα του μνημονίου», για «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας», προσθέτοντας σοβινιστικές διαπιστώσεις για «κοινωνική ζούγκλα από τα εκατομμύρια τους λαθρομετανάστες».
Διακήρυξε ακόμα ότι «η νίκη της Χρυσής Αυγής είναι προπάντων νίκη ενάντια στο τυραννικό καθεστώς των ΜΜΕ, ενάντια στη χούντα των καναλιών και των φυλλάδων. Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί (...) Η νέα χρυσή αυγή του ελληνισμού ξημερώνεται».
Ο Μιχαλολιάκος και η «Χρυσή Αυγή» χρησιμοποιούν φρασεολογία που ακουμπάει την αγανάκτηση του λαού για το πολιτικό σύστημα, το οποίο παρουσιάζουν σαν «διεφθαρμένο» και δεν λένε κουβέντα για τους κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια, τα οποία όλοι μαζί στηρίζουν και υπηρετούν. Προσπαθούν να καταξιωθούν σαν «αντισυστημική» δύναμη, ενώ είναι κόμμα που γέννησε και εξέθρεψε το αστικό σύστημα και οι πολιτικοί πυλώνες του.
Απείλησε τέλος ότι «όσοι προδίδουν αυτή την πατρίδα ήλθε η ώρα να φοβηθούν. Ερχόμαστε. Αυτά είχα να σας πω και τίποτε άλλο». Η απειλή βέβαια δεν απευθύνεται στις κυρίαρχες αστικές δυνάμεις, με τις οποίες είναι τακίμια η «Χρυσή Αυγή». Στρέφεται ενάντια στο λαό και στο κίνημα, την ανερχόμενη δύναμη του οποίου φοβούνται και γι' αυτό ετοιμάζουν τη «Χρυσή Αυγή» να παίξει το ρόλο της «σιδερένιας γροθιάς» εναντίον του.  



Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Δηλώνει διαθέσιμος για κάθε πόστο
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και με τα μέχρι τότε αποτελέσματα να βρίσκουν το κόμμα του εκτός της νέας Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, με μια λακωνική δήλωση ανέφερε ότι οι θέσεις του κόμματός του παραμένουν σταθερές και ότι ο ίδιος θέτει «την πατρίδα πάνω από όλα». Θέτοντας και αυτός το κόμμα του στην υπηρεσία για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού δήλωσε ότι «οι προσπάθειες του πολιτικού κόσμου πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο της εθνικής υπευθυνότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: