Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΟΥ

Σημαντική τάση ενίσχυσης των ακροδεξιών δυνάμεων


ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σημαντική ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων


Με αυξομειώσεις στη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν χτες οι ευρωεκλογές στις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΕ η συνολική συμμετοχή ήταν στο 43,11%). Η μικρότερη συμμετοχή σημειώθηκε σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης με τη Σλοβακία να έχει 13%, την Τσεχία 19,50% και τη Σλοβενία 20,96% και η μεγαλύτερη στο Βέλγιο, όπου υπήρχαν και βουλευτικές εκλογές. Από ό,τι φαίνεται, η μικρή συμμετοχή γενικά δείχνει και την απαξίωση που υπάρχει στην ίδια τη λυκοσυμμαχία. Βεβαίως, το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αύξηση ακροδεξιών, φασιστικών αντιδραστικών δυνάμεων σε μια σειρά από χώρες με πρώτη τη Γαλλία και τη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λε Πεν, δείχνει ότι η αντίθεση εκφράζεται σε λάθος και αντιδραστική κατεύθυνση. Αναφέρουμε την εικόνα που υπήρχε έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.


Πρωτιά της Λε Πεν
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λε Πεν με βάση τα exit poll φερόταν να συγκεντρώνει 25% (έναντι 6,3% το 2009), το «δεξιό» UMP (του πρώην πρωθυπουργού Ν. Σαρκοζί) 20% (έναντι 27,8%) και το PS του Φρανσουά Ολάντ γύρω στο 15% (έναντι 16,48%). Στο «Μέτωπο της Αριστεράς», έδιναν 6,5% (7% το 2009). Η αποχή υπολογιζόταν στο 57%.

Στη Γερμανία
Την παραμονή στην πρώτη θέση, παρά την πιθανή μείωση της εκλογικής τους δύναμης κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες, φαίνεται πως εξασφάλιζαν με ποσοστό περίπου 36% (σύμφωνα με τα έξιτ πολς του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD) οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι «Σοσιαλδημοκράτες» (SPD), φαινόταν να αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη στην Ευρωβουλή με επτά ποσοστιαίες μονάδες και να αγγίζουν το 27,5%. Στην τρίτη θέση παραμένουν οι Πράσινοι με 10,5% και το «Κόμμα της Αριστεράς» τέταρτο με 7,8%. Το γερμανικό δίκτυο ARD μετέδιδε ως σίγουρη την (για πρώτη φορά) εκπροσώπηση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της «Εναλλακτικής Επιλογής για τη Γερμανία» (AfD), καθώς φαινόταν να παίρνει ποσοστό 6,5%.

  Όσον αφορά στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) φαίνεται πως είχε εξασφαλίσει την καθοδική του πορεία, καθώς το ποσοστό τους φερόταν πως έπεφτε στο 3,1% από 11% των ευρωεκλογών του 2009 και να εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές. Η συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων στις ευρωκάλπες έφθασε το 48%, ενώ το 2009 είχε περιοριστεί στο 43,3%.

Πρώτο το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας
Προβάδισμα στο ευρωσκεπτικιστικό αντιμεταναστευτικό «Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ με 27% έδιναν τα τελευταία έξιτ πολς, λίγες ώρες πριν την χτεσινοβραδινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της περασμένης Πέμπτης με τους «Εργατικούς» με 26% να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής στη δεύτερη θέση και τους συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέβιντ Κάμερον 22% να περιορίζονται στην τρίτη με διαφορά περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το πρώτο κόμμα...

Την τέταρτη θέση φαινόταν πως θα κατακτήσουν οι «Πράσινοι» με 10%, ενώ οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» του Νικ Κλεγκ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Κάμερον στην πέμπτη θέση με 9% . Η συμμετοχή των Βρετανών ήταν στο 36%.

Τέταρτοι οι ακροδεξιοί στην Ολλανδία
Τα ολλανδικά ΜΜΕ εστίασαν το ενδιαφέρον των ευρωεκλογών που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη χώρα τους στη μείωση της εκλογικής δύναμης των ακροδεξιών και στην τέταρτη θέση που φάνηκε να εξασφαλίζει το νεοναζιστικό/αντιμεταναστευτικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς με 12,2%.

Αντίθετα, ενισχυμένα εμφανίστηκαν τα κόμματα που στηρίζουν πιο άμεσα την ΕΕ των μονοπωλίων. Το κόμμα των αριστερών φιλελεύθερων Democrats 66 (D66) έδειχνε να παίρνει 15,6% και να εξασφαλίζει την πρώτη θέση και το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 15,2%. Την τρίτη θέση φαινόταν πως θα καταλάβει το δεξιό «Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 12,3%.

Η συμμετοχή των Ολλανδών ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 37%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009.

Προβάδισμα των ρατσιστών στη Δανία
Προβάδισμα περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έδιναν τα τελευταία έξιτ πολς στο αντιμεταναστευτικό «Λαϊκό Κόμμα της Δανίας», που φαινόταν να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές με ποσοστό 24,9%.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι DR της Δανίας, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας θα έχει πλέον στην ευρωβουλή τρεις έδρες, (σε σύνολο 13) έναντι μίας που είχε μέχρι πρότινος. Το κυβερνών κόμμα των «Σοσιαλδημοκρατών» βρίσκεται στο 20,5%, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει επίσης τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, από τέσσερις που είχε στις ευρωεκλογές του 2009.

Σε άλλες χώρες:
Στην Αυστρία σύμφωνα με τα έξιτ πολς που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι ORF και το ειδησεογραφικό πρακτορείο APA: Το OVP, το οποίο είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2009 με ποσοστό 30%, φέτος πέφτει στο 27,1% - 27,9%%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO), ο εταίρος του OVP στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραμένουν σταθεροί γύρω στο 24%. Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) έρχεται τρίτο με ποσοστό περίπου 20%, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου είχε συγκεντρώσει μόνο 13%. Η συμμετοχή έφτασε το 45%.

Στην Πορτογαλία, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα φερόταν να συγκεντρώνει 30% - 36%, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχει το PSD (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) και το CDS 25%-29%. Η αποχή υπολογιζόταν στο 61% - 66%.

Στην Ισπανία, δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έφεραν το PP (Λαϊκό Κόμμα) να συγκεντρώνει 33,8% και να εκλέγει 21 ή 22 βουλευτές (από 24) ενώ το PSOE να συγκεντρώνει 25,7% και 15 ή 16 βουλευτές (από 23).

Στην Κύπρο, με καταμετρημένο το 100% έλαβαν: ΔΗΣΥ 37,78%, ΑΚΕΛ 26,87%, ΔΗΚΟ 10,86%, ΕΔΕΚ 7,69%, Συμμαχία Πολιτών 6,78%, Μήνυμα Ελπίδας 3,83%, ΕΛΑΜ 2,69%, Δράση - Eylem 0,85%, Αλλοι 2,86%. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 43%.
Πηγή:leninreloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια: