Φωτό Αρχείου 902,gr

Η όξυνση της ασκούμενης αντιασφαλιστικής, αλλά και φιλομονοπωλιακής πολιτικής αποτυπώνεται και στο Ασφαλιστικό Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών. 



Επιδείνωση της αναλογίας ασφαλισμένων – συνταξιούχων και πετσοκομμένες συντάξεις για την πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι μερικά από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διοίκηση του Οργανισμού.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό κατά πάγια τακτική και αυτά τα στοιχεία να αξιοποιηθούν ως πρόσχημα για την επιτάχυνση και γενίκευση νέων αντιασφαλιστικών επώδυνων μέτρων σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ταμείου στο όνομα της βιωσιμότητάς του. 

Μέτρα που θα αφορούν την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση συντάξεων, τις περικοπές παροχών, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρουσιάζεται σημαντική μείωση κατά το τελευταίο έτος στον αριθμό των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενώ ταυτόχρονα μειώνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των ασφαλισμένων σε σχέση με τον αριθμό των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία για το 2012, που έδωσε στη δημοσιότητα η Διοίκηση του Οργανισμού.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μειώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 32.279 άτομα και από 811.714 το 2011, έφτασαν τους 774.435 το 2012. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ακολουθείται στα πλαίσια της ΕΕ και που εκτοπίζει με γρήγορους ρυθμούς χιλιάδες μικρομεσαίους από την αγορά σε όφελος των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων και επιχειρήσεων.

Συνολικά από το Ταμείο συνταξιοδοτούνται περίπου 342.606 άτομα, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων φτάνει τους 774.435.
Σήμερα αντιστοιχούν 2,26 ασφαλισμένοι για κάθε συνταξιούχο, από 2,73 το 2007.

  • Οι μισοί περίπου από τους συνταξιούχους (158.663) λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη από 400 έως 800 ευρώ, ενώ
  • το 19% των συνταξιούχων του Οργανισμού, κινείται στα κατώτερα όρια, από 100 έως 300 ευρώ.