Ο UCK ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων στην πόλη Κουμάνοβο του νοτιοσλαβικού κράτους - FYROM, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Κοσσυφοπεδίου, Bota Sot, παράλληλα εστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα από την «Φρουρά της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας» προς την σκοπιανή πύλη ‘ΜΚ’.
Σε αυτό αναφέρεται ότι όλες οι αλβανικές ομάδες και στρατιωτικοί σχηματισμοί άρχισαν να ενεργούν ως μία μονάδα και αυτό είναι έργο της ‘Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας’.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα ‘Τέλεγκραφ’, στόχος αυτών των στρατιωτικών ενεργειών είναι η ενοποίηση των εδαφών στα οποία κατοικούν Αλβανοί προκειμένου να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία.
Το πρακτορείο Fonet με τη σειρά του ανέφερε ότι οι ριζοσπάστες Αλβανοί κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων να χρησιμοποιούν ελικόπτερα εναντίον του UCK, διαφορετικά θα ληφθούν ανάλογα μέτρα που είναι αντίθετα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς ( πιθανόν ασύμμετρες επιθέσεις).
Επίσης η τηλεόραση Alsat-M, των Σκοπίων, αναφέρει ότι η τρομοκρατική ομάδα στο Κουμάνοβο απαρτίζεται από ανθρώπους με βαριά ποινικά μητρώα στην αστυνομία.
Η τηλεόραση που επικαλείται πηγές της, τονίζει ότι πολλοί από τους επιτιθέμενους στο Κουμάνοβο έχουν κατηγορηθεί για ληστεία και απαγωγές, έχουν συμμετάσχει στον πόλεμο του Κοσόβου, στη σύγκρουση στα Σκόπια το 2001 και αρκετοί έχουν πολεμήσει στη Συρία.
Επίσης σημειώνεται ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 10 τρομοκράτες οι οποίοι φορούσαν στολές παραλλαγής που είχαν την ένδειξη ‘UCK’ και τα άτομα που συμμετέχουν στις ομάδες αυτές χαρακτηρίζονται ως «σκυλιά του πολέμου».
Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων αναγνώρισε ότι πρόκειται για άτομα τα οποία είναι εκπαιδευμένα και ενεργούν με τρομοκρατικές μεθόδους.
Μάιος 10, 2015.
Σκόπια.
Σερβικό δημοσίευμα αναφέρει ότι τουλάχιστον 367 οικογένειες σερβικής και αλβανικής εθνικότητας έχουν καταφύγει στις παραμεθόριες περιοχές της Σερβίας.
Κατά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες στον οικισμό Tode Mendol στο Κουμάνοβο, σκοτώθηκαν πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων.
Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα δήλωσε ότι «αυτοί οι πέντε είναι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου τις οικογένειες των ηρώων, θα τους θυμόμαστε για πάντα. Όλα δείχνουν ότι έλαβαν μέρος σε μια μάχη με μια εξαιρετικά επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα».
Πρόσθεσε ότι η δράση των δυνάμεων ασφαλείας διήρκεσε 16 ώρες και συνεχίζεται, ενώ έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 30 στρατιώτες.
Η υπουργός είπε ότι ακόμη δεν είναι γνωστά τα θύματα από τον άμαχο πληθυσμό. Αξιολόγησε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλή επικινδυνότητα, αφού οι δυνάμεις ασφαλείς μάχονται ακόμη με τους τρομοκράτες.
Η ίδια αποκάλυψε ότι η κύρια αντίσταση των τρομοκρατών έχει ασθενήσει και ότι 20 τρομοκράτες παραδόθηκαν στην αστυνομία, αφού βγήκαν από τα κρησφύγετά τους. Αλλά, ο κίνδυνος παραμένει γιατί ένα μέρος των τρομοκρατών, εξακολουθεί να παρουσιάζει σθεναρή αντίσταση.
Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα του Κουμάνοβο, επί αρκετές ημέρες η τρομοκρατική ομάδα των Αλβανών βρισκόταν στα περίχωρα και είχε εντοπισθεί από τις αρχές οι οποίες είχαν σχεδιάσει να την διαλύσουν χωρίς καθυστέρηση.
Οι Αλβανοί τρομοκράτες ήρθαν από «γειτονικό κράτος» και ενώθηκαν με εντόπιο στοιχείο για να προκαλέσουν καταστροφές σε πολιτικές δομές στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)
Μάιος 10, 2015.
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, απηύθυνε διάγγελμα στο έθνος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 20:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδας).
Ξεκίνησε με την περιγραφή της (μέχρι τώρα εξουδετερωμένης) αλβανικής ένοπλης ομάδας ως «συνασπισμός εγκληματιών που σχεδίαζαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε διάφορους στόχους σε όλη τη χώρα» και ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε επαφές με 17 ξένες μυστικές υπηρεσίες για την πρόληψη αυτού του περιστατικού.
Ο Ιβάνοφ συνέχισε αναφέροντας ότι η ομάδα «δεν είχε καμία υποστήριξη από τοπικούς ή διεθνείς παράγοντες».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε ευθέως το status quo όσο αφορά τις εντάξεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που αντιπροσωπεύει μια πηγή «απογοήτευσης και εντάσεων μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία».
Προέτρεψε, προφανώς αναφερόμενος στο σκάνδαλο των μαζικών παρακολουθήσεων των τηλεφώνων, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αξιολογούν τις προτεραιότητες και ότι θα πρέπει να αφήνουν τις διαφορές κατά μέρος, προς όφελος του έθνους.
Ο σύντομος μονόλογος δεν έδωσε την ευκαιρία στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο προεδρικό μέγαρο να υποβάλλουν ερωτήσεις.
Την Παρασκευή, 8 Μάη, ο ιστότοπος της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη Ίσκρα δημοσίευσε μια άλλη είδηση:
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ''ΡΩΣΙΚΟ'' ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜBΟΣ
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Amos Hochstein, ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David D. Pearce. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.
Μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγ. Λαφαζάνης έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:
''Με τον κύριο Hochstein μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Hochstein τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας.
Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη''.
ΕΡ.: Σε ό,τι έχει να κάνει σχετικά με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ και τι μέλλει γενέσθαι πάνω σε αυτό το θέμα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Hochstein για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
ΕΡ.: Ο κύριος Κοτζιάς είχε πει ότι ο κύριος Hochstein αναμένεται να φέρει κάποια ανταλλάγματα και κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση. Είχατε εσείς κάτι τέτοιο;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Hochstein. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Hochstein μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.
[...]
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΧΣΤΑΪΝ:
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ
ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ο Ειδικός Απεσταλμένος Hochstein ήρθε στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Υφυπουργού Κέρι στην ελληνική ενεργειακή διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για βασικά έργα υποδομής φυσικού αερίου όπως ο αγωγός Trans Adriatic, IGB (διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας), καθώς και της επέκτασης της χρήσης του υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).
Τα έργα αυτά θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο TAP θα αποφέρει € 1.500.000.000 σε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που δημιουργούν 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, και προσφέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα σε ετήσια βάση για πάνω από 25 χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πως η εξέταση από την Ελλάδα της επέκτασης του αγωγού «Turkish Stream», δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίηση, μπορεί να προκαλούν ανησυχία στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, και δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα.
Ο κ Hochstein συζήτησε με τους Έλληνες ηγέτες τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο και να είναι μέρος της λύσης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι αναγνώστες που προβληματίζονται για το ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο ειδήσεων δεν θα χρειαστεί να διαβάσουν κάποιον μακροσκελή συλλογισμό του ιστολόγου.
Χθες το βράδι, η Ίσκρα, όπου ο κύριος Λαφαζάνης έκανε λόγο για την Ελλάδα ως "πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο" και για "πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική", καθώς και για "ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" με τους "ανησυχούντες" εκπροσώπους των ΗΠΑ, δημοσίευσε αυτήν την είδηση:
ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ: ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ-ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ‘’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ’’ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ!
ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
Το Αλβανικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ δεν κινείται μεμονωμένα και ασύνδετα. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι οι αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες, που κινούνται στο όνομα της «Μεγάλης Αλβανίας», ενθαρρύνονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες, μάλλον, έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο «Βαλκανική Αποσταθεροποίηση» (για περισσότερα βλέπε εδώ).
Οι στόχοι που υπηρετεί αυτός ο αμερικάνικος σχεδιασμός είναι πολλαπλοί. Μεταξύ αυτών εξαιρετική θέση κατέχει και η ματαίωση του Βαλκανικού δρόμου για τον «ρώσικο» αγωγό μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας.
Ενδεικτικές για τούτο οι πιέσεις και προς τη Σερβία με όχημα την ακύρωση των διαδικασιών ένταξης της στην Ε.Ε. Αν και είναι ισχυροί οι κύκλοι στη Σερβία που βλέπουν ως αιχμαλωσία για τη χώρα τους αυτήν την ένταξη.
[...]
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι η μοναδική που επισήμως κάνει λόγο για νεκρούς. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.
[...]
Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.
[...]
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι η μοναδική που επισήμως κάνει λόγο για νεκρούς. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.
[...]
Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.
Πριν από 20 ημέρες σημειώθηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί είχαν εισβάλει σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα, είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο.
ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ
ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία.
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία.
Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001 όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Εξαιτίας της κατάστασης στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αύριο, το μεσημέρι, έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία.
Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001 όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Εξαιτίας της κατάστασης στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αύριο, το μεσημέρι, έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ TURKISH STREAM
Η Σερβία δεν τάχθηκε ποτέ κατά της συμμετοχής της στην κατασκευή της προέκτασης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού και του ελληνικού εδάφους, δήλωσε στη σερβική Πρεσβεία της Μόσχας ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος διατηρεί, πάντως, τις επιφυλάξεις του. «Φυσικά και χρειαζόμαστε αέριο. Εάν το 2018 η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τότε θα μείνουμε χωρίς αέριο. (σ.σ. Ο Turkish-Greek Stream) Θα ήταν μια εναλλακτική, είπα όμως μόνο ότι δεν είναι μια κατάλληλη εναλλακτική του σχεδίου του South Stream», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.
Νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει δηλώσεις του ηγέτη της Σερβίας ότι δήθεν απέκλεισε τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού και της προέκτασής του στο σερβικό έδαφος μετά την Ελλάδα και τη FYROM. H σερβική προεδρία έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, αναφέροντας ότι η ανάγνωση της πλήρους δήλωσης του Σέρβου προέδρου καθιστά προφανές ότι ο Τ.Νίκολιτς δεν είπε πως το έργο δεν θα γίνει, αλλά ότι «θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Όμως αντί για το κέρδος, που θα είχε η Σερβία από την υλοποίηση του σχεδίου του South Stream, για τον Turkish Stream θα απαιτηθούν περισσότερα έξοδα», αναφέρεται στη σερβική ανακοίνωση, όπως μεταδίδεται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Καθώς εξελίσσονται όλα αυτά λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, νοτιότερα, στην Αθήνα, τμήμα του ελληνικού λαού έδειξε τον βαθμό αντίληψής του για τον κόσμο στον οποίο ζει και για την επικινδυνότητα μιας κυβέρνησης η οποία αφενός έχει σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ στις επισκέψεις στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις με αμερικανούς επιτετραμένους και αφετέρου παίζει τον μάγκα της υφηλίου προωθώντας συμφωνίες για φυσικό αέριο με τη Ρωσία, καταλήγοντας να αναιρεί την Κυριακή αυτά που έλεγε το Σάββατο για το κατά πόσο η "πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική" είναι εφικτή για οποιαδήποτε χώρα της περιοχής και κατά πόσο είναι το συντομότερο εισιτήριο για την εμπλοκή σε πόλεμο.
Αυτή η ίδια κυβέρνηση λοιπόν, που ενθαρρύνει ενεργά ΗΠΑ και Ρωσία ταυτόχρονα να εμπλακούν στο έδαφος της εθνικής επικράτειας και να επεκτείνουν τους ανταγωνισμούς τους στην χώρα αυτή των γελοίων ανθρώπων και των τραγικών καταστάσεων, προώθησε, ανήμερα της επετείου της λήξης του προηγούμενου Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου με τη νίκη των αντιστεκόμενων λαών, αυτό.
Έτσι προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ των ελληνικό λαό να δεχτεί τις συνέπειες των δικών της αποφάσεων και χειρισμών, καθώς λίγα χιλιόμετρα προς Βορρά εξελίσσεται αυτό που δικό της εξέχον στέλεχος περιγράφει ως σχέδιο πολεμικής αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής των Νότιων Βαλκανίων με στόχο, τουλάχιστο εν μέρει, να ακυρωθούν τα δικά της ενεργειακά σχέδια σύμπραξης με τη Ρωσία.
Δείξαμε λοιπόν γιατί τα ναρκωτικά, ακόμα και τα ελαφρά, σκοτώνουν. Χωρίς να είμαστε ακριβώς Ιεχωβάδες που έχουν συγχύσει τον κομμουνισμό με την εφημερίδα ΣΚΟΠΙΑ.
Και σε παροξυσμικά πολυπολιτισμικές στιγμές, με σημαίες και της Αλβανίας και της Τουρκίας, με τον Κεμάλ Ατατούρκ σε περίοπτη θέση και φωτομοντάζ του Γκρουέφσκι στη φυλακή:
Τη διαδήλωση στήριξαν, σύμφωνα με σερβικό ρεπορτάζ, "ξένοι πρέσβεις" (αδήλωτο ποιων χωρών)*, που, όπως επιβεβαιώνεται και από άλλες αναφορές, παρέστησαν στην πρώτη γραμμή και "προστάτεψαν" τους διαδηλωτές (κι εδώ).
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ δημοσίευσε κοινό ανακοινωθέν των Πρέσβεων ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, ΗΒ και των χωρών της ΕΕ, στο οποίο "στηρίζουν πλήρως το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρώνονται και να διαμαρτύρονται ειρηνικά".
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ δημοσίευσε κοινό ανακοινωθέν των Πρέσβεων ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, ΗΒ και των χωρών της ΕΕ, στο οποίο "στηρίζουν πλήρως το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να συγκεντρώνονται και να διαμαρτύρονται ειρηνικά".
Τουτέστιν, το δικαίωμα στην νέα "χρωματιστή επανάσταση."
* Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, παρόντες ήταν πρώην πρέσβεις Ολλανδίας και ΕΕ. Η πηγή της πληροφορίας είναι το Radio Free Europe.
* Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, παρόντες ήταν πρώην πρέσβεις Ολλανδίας και ΕΕ. Η πηγή της πληροφορίας είναι το Radio Free Europe.
Παρών επίσης, όπως επιβεβαιώνεται από δικό του tweet (πιο πάνω, όπου χαιρετίζει τη συμμετοχή ξένων πρέσβεων) ήταν ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Εργατικών Richard Howitt.
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015
Η θέση της Ρωσίας για διαμοίραση των Σκοπίων -σε Αλβανία και Βουλγαρία * Αναδημοσίευση από echedoros
Η αποσταθεροποίηση του νοτιο-σλαβικού κράτους έχει φέρει τα Σκόπια στο προσκήνιο. Ορισμένοι θεωρούν τη δυνατότητα διαμοιρασμού του κρατιδίου αυτού, μεταξύ της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (στην Άνω Βουλή).
«Πίσω από τα γεγονότα στα Σκόπια, στέκεται η επιθυμία να επηρεασθεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με την άρνησή της να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ItarTass.
«Κάτι ανάλογο με την Ουκρανία και την Υεμένη επιχειρείται», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «και αυτό προσπαθεί να γίνει με τον αλβανικό παράγοντα».
«Τα γεγονότα στην πΓΔΜ, έχουν γίνει από έξω. Προσπαθούν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον πληθυσμό, αλλά πίσω από αυτήν την κατηγορία υπάρχει η άρνηση της χώρας να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στην υποστήριξη που έδειξε και την ετοιμότητα να συμβάλλει στην υλοποίηση και άλλων επιλογών, όπως η προμήθεια καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του έργου (φυσικού αερίου), που στην Τουρκία αποκαλείται «Τουρκική Ροή».
«Είναι πολύ λυπηρό και επικίνδυνο, για το σκοπό αυτό, να προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα με τον αλβανικό παράγοντα. Πολλά χρόνια πριν υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες, στη συνέχεια υπεγράφη το 2001 η Συμφωνία της Οχρίδας».
«Τώρα που οι συζητήσεις έχουν αρχίσει για την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, τα Σκόπια πρέπει να ομοσπονδοποιηθούν περισσότερο και να μην μιλάμε για ιδέες διαμελισμού, που ένα κομμάτι θα πάει στην Αλβανία και το άλλο στη Βουλγαρία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ελληνικός λαός πέρασε μια ήσυχη νύχτα, και η βασική πολιτική του ενασχόληση ήταν η πορεία διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015
Η θέση της Ρωσίας για διαμοίραση των Σκοπίων -σε Αλβανία και Βουλγαρία * Αναδημοσίευση από echedoros
«Πίσω από τα γεγονότα στα Σκόπια, στέκεται η επιθυμία να επηρεασθεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με την άρνησή της να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ItarTass.
«Κάτι ανάλογο με την Ουκρανία και την Υεμένη επιχειρείται», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «και αυτό προσπαθεί να γίνει με τον αλβανικό παράγοντα».
«Τα γεγονότα στην πΓΔΜ, έχουν γίνει από έξω. Προσπαθούν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον πληθυσμό, αλλά πίσω από αυτήν την κατηγορία υπάρχει η άρνηση της χώρας να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στην υποστήριξη που έδειξε και την ετοιμότητα να συμβάλλει στην υλοποίηση και άλλων επιλογών, όπως η προμήθεια καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του έργου (φυσικού αερίου), που στην Τουρκία αποκαλείται «Τουρκική Ροή».
«Είναι πολύ λυπηρό και επικίνδυνο, για το σκοπό αυτό, να προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα με τον αλβανικό παράγοντα. Πολλά χρόνια πριν υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες, στη συνέχεια υπεγράφη το 2001 η Συμφωνία της Οχρίδας».
«Τώρα που οι συζητήσεις έχουν αρχίσει για την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, τα Σκόπια πρέπει να ομοσπονδοποιηθούν περισσότερο και να μην μιλάμε για ιδέες διαμελισμού, που ένα κομμάτι θα πάει στην Αλβανία και το άλλο στη Βουλγαρία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Μάιος 22, 2015.
Το νότιο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας (πΓΔΜ), είναι το τελευταίο πεδίο μάχης για την γεωπολιτική κυριαρχία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, γράφει το πρακτορείο Τανγιουγκ, επικαλούμενο σχετικό σχόλιο τουBloomberg, που σημειώνει ότι η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι βρίσκεται πίσω από έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίσθηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της πΓΔΜ, να επιβάλλει κυρώσεις προς τη Ρωσία και για την προθυμία της χώρας αυτής, να συμμετάσχει στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας.
Το κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι «όπως συμβαίνει συχνά, τα ρωσικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα συμφέροντα ενός διεφθαρμένου και αυταρχικού ηγέτη».
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού ‘South Stream’, που είχε προγραμματισθεί για την παράκαμψη της Ουκρανίας, σε συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέληξαν σε συμφωνία, για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, με σχέδια για περαιτέρω επέκταση του αγωγού προς τα Βαλκάνια.
Η Ρωσία θέλει ο αγωγός να περάσει από την Ελλάδα, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναγκάσουν την Αθήνα, να γυρίσει, αποκλειστικά, στο έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Για τον Πούτιν, όπως εκτιμά το δημοσίευμα, οι διαδηλώσεις στα Σκόπια, καθώς και εκείνες του περασμένου έτους στην Ουκρανία, ή ακόμη και νωρίτερα στις χώρες της βόρειας Αφρικής, είχαν ενορχηστρωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «όταν στην πραγματικότητα οι λαοί διακυβερνιούνταν από διεφθαρμένους ηγέτες, που έκαναν εκλογικές νοθείες και περιόριζαν την ελευθερία των ΜΜΕ».
Το σφάλμα της Δύσης, όπως εκτιμήθηκε, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμιστές υποστήριζαν, κυρίως, την αλλαγή του καθεστώτος και όχι την εξάλειψη της διαφθοράς, αυτό είχε ως συνέπεια να διατηρηθούν οι διεφθαρμένες συνήθειες στις νέες ηγεσίες.
Το νότιο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας (πΓΔΜ), είναι το τελευταίο πεδίο μάχης για την γεωπολιτική κυριαρχία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, γράφει το πρακτορείο Τανγιουγκ, επικαλούμενο σχετικό σχόλιο τουBloomberg, που σημειώνει ότι η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι βρίσκεται πίσω από έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίσθηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της πΓΔΜ, να επιβάλλει κυρώσεις προς τη Ρωσία και για την προθυμία της χώρας αυτής, να συμμετάσχει στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας.
Το κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι «όπως συμβαίνει συχνά, τα ρωσικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα συμφέροντα ενός διεφθαρμένου και αυταρχικού ηγέτη».
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού ‘South Stream’, που είχε προγραμματισθεί για την παράκαμψη της Ουκρανίας, σε συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέληξαν σε συμφωνία, για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, με σχέδια για περαιτέρω επέκταση του αγωγού προς τα Βαλκάνια.
Η Ρωσία θέλει ο αγωγός να περάσει από την Ελλάδα, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναγκάσουν την Αθήνα, να γυρίσει, αποκλειστικά, στο έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Για τον Πούτιν, όπως εκτιμά το δημοσίευμα, οι διαδηλώσεις στα Σκόπια, καθώς και εκείνες του περασμένου έτους στην Ουκρανία, ή ακόμη και νωρίτερα στις χώρες της βόρειας Αφρικής, είχαν ενορχηστρωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «όταν στην πραγματικότητα οι λαοί διακυβερνιούνταν από διεφθαρμένους ηγέτες, που έκαναν εκλογικές νοθείες και περιόριζαν την ελευθερία των ΜΜΕ».
Το σφάλμα της Δύσης, όπως εκτιμήθηκε, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμιστές υποστήριζαν, κυρίως, την αλλαγή του καθεστώτος και όχι την εξάλειψη της διαφθοράς, αυτό είχε ως συνέπεια να διατηρηθούν οι διεφθαρμένες συνήθειες στις νέες ηγεσίες.
Σχετικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου