Ουκρανία:
Μπανάνα στα χιόνια
Τρεις ξένοι υπουργοί ετοιμάζονται να σαρώσουν την Ουκρανία
Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης
Newpost
Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας την περασμένη Τετάρτη έκρυβε ορισμένες (μεγάλες) εκπλήξεις: Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, τρεις θέσεις – κλειδιά καταλάμβαναν άνθρωποι που δεν… είχαν γεννηθεί στη χώρα.
Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται ο Πέτρο Ποροσένκο και ο στενός σύμμαχος του Αρσένι Γιατσενιούκ όρισαν στις θέσεις των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Υγείας, μία αμερικανίδα, έναν λιθουανό και έναν γεωργιανό πολίτη.
Όταν ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραφε το διάταγμα που έδινε με διαδικασίες εξπρές την υπηκοότητα στην Νάταλι Γιαρέσκο, στον Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους και τον Αλεξάντερ Κβιτασβίλι, δικαιολογούσε την απόφασή του με τον εξής απλό επιχείρημα: Εφόσον ως ξένοι δεν έχουν διασυνδέσεις με τους ντόπιους ολιγάρχες, θα είναι και λιγότερο ανεκτικοί στη διαφθορά. «Κανείς δεν θα είναι νονός ή πάτρωνας κανενός» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι αναγκαίο να «προσεγγίσουμε οποιονδήποτε έχει κυβερνητική εμπειρία σε φιλικά προς την Ουκρανία κράτη».
Οι εξηγήσεις όμως που έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος όμως δεν έπεισαν ούτε το… ίδιο του το κόμμα. Παρότι το Κίεβο διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι ακολουθεί εθνικά κυρίαρχη πολιτική και δεν δέχεται υποδείξεις από τρίτους, μία γρήγορη ματιά στο ποιόν των νέων υπουργών μας βάζει σε… σκέψεις.
Η αμερικανίδα τσαρίνα της οικονομίας
Πρώτη και καλύτερη στη λίστα, η νέα τσαρίνα της Οικονομίας, Νάταλι Γιαρέσκο. Κόρη ουκρανών που μετανάστεψαν στις ΗΠΑ η Γιαρέσκο ξεκίνησε την καριέρα της ως διπλωμάτης και κατέλαβε διάφορα πόστα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακήρυξη της Ουκρανικής ανεξαρτησίας αποφασίζει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη όπου και αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού γραφείου της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, θέση όπου θα παραμείνει από το 1992 έως και το 1995.
Το 2004 θα ιδρύσει μαζί με δύο ακόμα αμερικάνους το επενδυτικό fund Horizon Capital που χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Μολδαβία και Ουκρανία. Με τους διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ ορθάνοιχτους λόγω και της πρότερης εμπειρίας της στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, η νέα ΥΠΟΙΚ γρήγορα απέκτησε επιρροή στους φιλοδυτικούς κύκλους στο Κίεβο.
Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο έπαιξε και στην περιβόητη «Πορτοκαλί Επανάσταση», την πρώτη απόπειρα των φιλοδυτικών να καταλάβουν την εξουσία στη χώρα, καταλαμβάνοντας μάλιστα θέση συμβούλου στον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιουτσένκο.
Ο Λιθουανός τραπεζίτης τάζει ανάπτυξη
Παλαιός γνώριμος είναι και ο νέος υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ποροσένκο, ο Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους. Λιθουανός στην καταγωγή βρίσκεται στο Κίεβο από το 2008 όταν και παντρεύτηκε μία ουκρανίδα πολίτη.
Μέχρι πρότινος βρισκόταν στα χέρια του το χαρτοφυλάκιο του fund East Capital το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργό στη χώρα, διαχειριζόμενος κεφάλαια ύψους 3,6 δις. δολαρίων.
Ο Αμπρομαβίτσιους περιγράφει τον εαυτό του ως αφοσιωμένο πατριώτη και ισχυρίζεται πως έχει τη θεραπεία για την τεράστια ύφεση που γνωρίζει η Ουκρανία:
«Προτίθεμαι να πάρω ριζοσπαστικά μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας», βεβαίωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του και προσέθεσε πως «με την εμπειρία του θα βοηθήσει ώστε η χώρα να φτάσει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης».
Δεκανίκι με καταγωγή από τη Γεωργία
Ιδιαίτερα χρήσιμα όμως θα είναι και τα προσόντα του νέου υπουργού Υγείας, αρτιαφιχθέντα από τη Γεωργία Αλεξάντερ Κβιτασβίλι: Θήτευσε σε αντίστοιχο πόστο στη φιλοδυτική κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι από το 2008 έως και το 2010.
Οι υποσχέσεις που έδωσε για την πολιτική που θα ακολουθήσει είναι σαφέστατες και τις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ: «Η Ουκρανία ξοδεύει το 8% του ΑΕΠ της στην Υγεία, αλλά τα μισά από χρήματα εξαφανίζονται. Ο υπουργός θα πρέπει να εφαρμόσει δραστικές μεταρρυθμίσεις και να κόψει κάθε δεσμό με την μαφία του φαρμάκου».
Οι προγραμματικές δηλώσεις και τα βιογραφικά των ατόμων που κατέλαβαν ενδεχομένως τις πιο σημαντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας.
Με το ΔΝΤ να θέτει ως όρο τη γνωστή εξοντωτική λιτότητα και σαρωτικό άνοιγμα της οικονομίας για να δώσει τα 17,5 δις. δολάρια που συμφωνήθηκαν, και οι τρεις τους είναι έτοιμοι να κάνουν τη «βρώμικη» δουλεία.
Δεν έχουν πολιτικό κόστος μιας και δεν είναι… πολιτικοί, επομένως μπορούν να εφαρμόσουν οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών, ενώ η διπλή υπηκοότητα τους επιτρέπει να έχουν εναλλακτική σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζαν.
Καθόλου άσχημα…
Ο Ποροσένκο δίνει τα «κλειδιά» της Ουκρανίας σε μία… νεοφιλελεύθερη Dream Team
Tου Παναγιώτη Βελισσάρη
17 Μαϊου 2015
Αφού μετέτρεψε τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργικό του Συμβούλιο σε «λεγεώνα των ξένων», λίγους μήνες αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προχώρησε στο επόμενο βήμα: Δημιούργησε μία επιτροπή «Σοφών», ένα σώμα συμβούλων δηλαδή το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από… μη ουκρανούς.Ο Ποροσένκο μάλιστα για ακόμη μία φορά, διάλεξε τα… καλύτερα παιδιά, τους κατάλληλους ανθρώπους δηλαδή για να φέρουν σε πέρας την αποστολή να μετατρέψουν την Ουκρανία σε έναν νεοφιλελεύθερο παράδεισο. Προεξέχουσα προσωπικότητα στο νέο αυτό όργανο είναι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ενώ ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Καρλ Μπίλντ, και του νυν προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΈλμαρ Μπροκ.
Αυτά που πραγματικά ενώνουν τους συμβούλους του Ποροσένκο δεν χρειάζεται να αναλυθούν πολύ. Αφενός είναι η σκληρή κριτική που άσκησαν κατά καιρούς στη Ρωσία, αφετέρου η αγάπη τους για την ελεύθερη αγορά…
Αυτός λίγο – πολύ είναι εξάλλου και ο ρόλος του νέου οργάνου που δημιουργήθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη:
Να συμβουλεύει για τις «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες θα προχωρήσει η ουκρανική κυβέρνηση, η επιβολή της ουκρανικής εκδοχής του δόγματος του Σοκ με απώτερο σκοπό να «χτιστεί» η εμπιστοσύνη και να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, πέραν του ΔΝΤ. Το πεδίο πάνω στο οποίο θα δραστηριοποιηθεί η νέα ομάδα είναι ευρύτατο: Από τα δημοσιονομικά και το κράτος, έως την υγεία και την εκπαίδευση…
Κάτι σαν την τρόικα δηλαδή, μόνο που τα στελέχη της δεν θα είναι ακριβώς τεχνοκράτες, αλλά πρώην πολιτικοί οι οποίοι θα δίνουν εντολές σε υπουργούς που πολλοί εξ αυτών δεν είναι μη εκλεγμένοι, δίχως καταγωγή από την Ουκρανία· με άλλα λόγια έτοιμοι να εφαρμόσουν οτιδήποτε χωρίς να αναλογιστούν το πολιτικό κόστος. Ο καλύτερος συνδυασμός δηλαδή.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρωτοπόρος στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, έγινε γνωστός ανά την υφήλιο το 2008 όταν με τις ενέργειες του στις ρωσόφωνες περιοχές της νότιας Οσετίας και την Αμπχαζίας προκάλεσε εν πολλοίς της στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας η οποία και οδήγησε σε μία αναμενόμενη και συντριπτική στρατιωτική ήττα.
Έμεινε στον προεδρικό θώκο της χώρας του έως και το 2013 όταν και έχασε τις εκλογές και αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει έπειτα από τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του για υπεξαίρεση, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Σε βάρος του μάλιστα εκκρεμεί από τότε δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Μυστικοσύμβουλος του Ποροσένκο από τα τέλη του 2014, ο Σαακασβίλι έχει για παρέα ακόμη έναν γεωργιανό πολιτικό, τον νυν υπουργό Υγείας της τον Αλεξάντερ Κβιτασβίλι.
Το μεγάλο «αστέρι» όμως της ομάδας που έχει στα σκαριά ο Ποροσένκο, θα ήταν ο διαβόητος για τις εξτρεμιστικές απόψεις του σχετικά με τον εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία αμερικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακέιν που καλωσόρισε με ενθουσιασμό την πρόταση που του έγινε, αν και διευκρίνισε πως δεν μπορεί να τη δεχθεί λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας της χώρας του.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν τελικά το νέο σώμα συμβούλων θα υλοποιήσει τους στόχους του… Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, ο Πέτρο Ποροσένκο είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει κομμάτι – κομμάτι την εθνική κυριαρχία της χώρας του – ακόμη και το βασικότερο, την άσκηση πολιτικής- ώστε να προσδέσει τη χώρα του στο «άρμα» του ΝΑΤΟ.
Και το αστείο είναι ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το καθεστώς της Ουκρανίας είναι ξενοκίνητο, θεωρούνται… συνωμοσιολόγοι.
Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξήγγειλε η Ουκρανία
Καθημερινή, 13 Μαρτίου 2015
Μία ημέρα μετά την υπογραφή του δανείου ύψους 17,5 δισ. δολαρίων που συμφώνησε το ΔΝΤ με το Κίεβο, η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών, Ναταλία Γιαρέσκο, ανακοίνωσε εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων δημοσίων επιχειρήσεων, η εφαρμογή του οποίου δρομολογείται για το τέλος του έτους.
Η κ. Γιαρέσκο ανέφερε ότι στο πρόγραμμα εντάσσεται μεγάλο τμήμα των 3.300 κρατικών επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι θα έχει εκπονηθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του εντός του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουκρανής υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση του Κιέβου ευελπιστεί ότι μέσα στο έτος θα μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας της χώρας, του ενεργειακού κολοσσού της Naftogaz, στα 29,7 δισ. γρίβνια, ποσό αντίστοιχο του 1,6 δισ. δολαρίων, από τα 110 δισ. γρίβνια στα οποία ανήλθε το περασμένο έτος. Σχολιάζοντας το ουκρανικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το χαρακτήρισε φιλόδοξο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους κυρίως εξαιτίας της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της. Εξέφρασε, πάντως, αισιοδοξία ότι έχει καλές προοπτικές να επιτύχει.
Δεύτερο πρόγραμμα
Σημειωτέον ότι το δάνειο που υπεγράφη την Τετάρτη είναι το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που εγκρίνεται σε λιγότερο από ένα έτος, προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ουκρανίας.Πρόκειται να εκταμιευθούν άμεσα πέντε δισ. δολάρια για την κάλυψη ελλειμμάτων της ουκρανικής κυβέρνησης και τη σταθεροποίηση της οικονομίας που δοκιμάζεται σκληρά έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο των τελευταίων 15 μηνών. Το Κίεβο προτίθεται παράλληλα να έρθει σε συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων της και να επιδιώξει μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ουκρανίας κατά 15,4 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ΔΝΤ.
«Ασυμβίβαστο» που βγάζει μάτι: Ο γιος του Τζο Μπάιντεν στο Δ.Σ. μεγάλης ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου
iefimerida, 14 Μαϊου 2014
Οι μεγάλες αγάπες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου δεν κρύβονται με τίποτα. Οπως φαίνεται μάλιστα, περνούν απροκάλυπτα από το διπλωματικό στο οικονομικό επίπεδο. Απόδειξη, ο πολύ φρέσκος διορισμός του γιου του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν* στο διοικητικό συμβούλιο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας!
O διορισμός του Χάντερ Μπάιντεν, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ποικίλλες αντιδράσεις εντός κι εκτός αμερικανικών συνόρων. Γιατί, όσο κι αν η Burisma Holdings είναι ιδιωτική και όχι κρατική εταιρεία, δεν παύει να είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2002, συνεργάζεται με αντίστοιχες κρατικές εταιρείες και η νομική της έδρα βρίσκεται στην Κύπρο. Παράγει κατά μέσο όρο 10,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ποσότητα την οποία φιλοδοξεί να διπλασιάσει μέσα επόμενα δυο χρόνια.
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι ο διορισμός ενός «Αμερικανού πολίτη» σε μια ουκρανική εταιρία δεν σχετίζεται με την εξωτερική της πολιτική. «Το γεγονός ότι ο Χάντερ Μπάιντεν εργάζεται σε αυτή τη συγκεκριμένη εταιρία του ενεργειακού τομέα δεν σημαίνει καμία μορφή στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα.
Ο γιος του Αμερικανού αντιπροέδρου είναι πλέον ένας από τους τέσσερεις διευθυντές της Burisma Holdings και θα αναλάβει το νομικό τμήμα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν. Οπως μάλιστα λέει ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν, η εταιρεία για την οποία εργάζεται «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας» και πιστεύει ότι η δική του εμπειρία «στη διαφάνεια και την εταιρική ευθύνη θα ωφελήσει τους Ουκρανούς».
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που προκύπτει «ασυμβίβαστο» με τον γιο του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Κάτι σαν την τρόικα δηλαδή, μόνο που τα στελέχη της δεν θα είναι ακριβώς τεχνοκράτες, αλλά πρώην πολιτικοί οι οποίοι θα δίνουν εντολές σε υπουργούς που πολλοί εξ αυτών δεν είναι μη εκλεγμένοι, δίχως καταγωγή από την Ουκρανία· με άλλα λόγια έτοιμοι να εφαρμόσουν οτιδήποτε χωρίς να αναλογιστούν το πολιτικό κόστος. Ο καλύτερος συνδυασμός δηλαδή.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρωτοπόρος στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, έγινε γνωστός ανά την υφήλιο το 2008 όταν με τις ενέργειες του στις ρωσόφωνες περιοχές της νότιας Οσετίας και την Αμπχαζίας προκάλεσε εν πολλοίς της στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας η οποία και οδήγησε σε μία αναμενόμενη και συντριπτική στρατιωτική ήττα.
Έμεινε στον προεδρικό θώκο της χώρας του έως και το 2013 όταν και έχασε τις εκλογές και αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει έπειτα από τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του για υπεξαίρεση, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Σε βάρος του μάλιστα εκκρεμεί από τότε δίωξη από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Μυστικοσύμβουλος του Ποροσένκο από τα τέλη του 2014, ο Σαακασβίλι έχει για παρέα ακόμη έναν γεωργιανό πολιτικό, τον νυν υπουργό Υγείας της τον Αλεξάντερ Κβιτασβίλι.
Το μεγάλο «αστέρι» όμως της ομάδας που έχει στα σκαριά ο Ποροσένκο, θα ήταν ο διαβόητος για τις εξτρεμιστικές απόψεις του σχετικά με τον εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία αμερικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακέιν που καλωσόρισε με ενθουσιασμό την πρόταση που του έγινε, αν και διευκρίνισε πως δεν μπορεί να τη δεχθεί λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας της χώρας του.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν τελικά το νέο σώμα συμβούλων θα υλοποιήσει τους στόχους του… Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, ο Πέτρο Ποροσένκο είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει κομμάτι – κομμάτι την εθνική κυριαρχία της χώρας του – ακόμη και το βασικότερο, την άσκηση πολιτικής- ώστε να προσδέσει τη χώρα του στο «άρμα» του ΝΑΤΟ.
Και το αστείο είναι ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το καθεστώς της Ουκρανίας είναι ξενοκίνητο, θεωρούνται… συνωμοσιολόγοι.
Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξήγγειλε η Ουκρανία
Καθημερινή, 13 Μαρτίου 2015
Μία ημέρα μετά την υπογραφή του δανείου ύψους 17,5 δισ. δολαρίων που συμφώνησε το ΔΝΤ με το Κίεβο, η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών, Ναταλία Γιαρέσκο, ανακοίνωσε εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων δημοσίων επιχειρήσεων, η εφαρμογή του οποίου δρομολογείται για το τέλος του έτους.
Η κ. Γιαρέσκο ανέφερε ότι στο πρόγραμμα εντάσσεται μεγάλο τμήμα των 3.300 κρατικών επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι θα έχει εκπονηθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του εντός του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουκρανής υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση του Κιέβου ευελπιστεί ότι μέσα στο έτος θα μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας της χώρας, του ενεργειακού κολοσσού της Naftogaz, στα 29,7 δισ. γρίβνια, ποσό αντίστοιχο του 1,6 δισ. δολαρίων, από τα 110 δισ. γρίβνια στα οποία ανήλθε το περασμένο έτος. Σχολιάζοντας το ουκρανικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το χαρακτήρισε φιλόδοξο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους κυρίως εξαιτίας της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της. Εξέφρασε, πάντως, αισιοδοξία ότι έχει καλές προοπτικές να επιτύχει.
Δεύτερο πρόγραμμα
Σημειωτέον ότι το δάνειο που υπεγράφη την Τετάρτη είναι το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που εγκρίνεται σε λιγότερο από ένα έτος, προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ουκρανίας.Πρόκειται να εκταμιευθούν άμεσα πέντε δισ. δολάρια για την κάλυψη ελλειμμάτων της ουκρανικής κυβέρνησης και τη σταθεροποίηση της οικονομίας που δοκιμάζεται σκληρά έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο των τελευταίων 15 μηνών. Το Κίεβο προτίθεται παράλληλα να έρθει σε συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων της και να επιδιώξει μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ουκρανίας κατά 15,4 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ΔΝΤ.
«Ασυμβίβαστο» που βγάζει μάτι: Ο γιος του Τζο Μπάιντεν στο Δ.Σ. μεγάλης ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου
iefimerida, 14 Μαϊου 2014
Οι μεγάλες αγάπες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου δεν κρύβονται με τίποτα. Οπως φαίνεται μάλιστα, περνούν απροκάλυπτα από το διπλωματικό στο οικονομικό επίπεδο. Απόδειξη, ο πολύ φρέσκος διορισμός του γιου του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν* στο διοικητικό συμβούλιο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας!
O διορισμός του Χάντερ Μπάιντεν, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ποικίλλες αντιδράσεις εντός κι εκτός αμερικανικών συνόρων. Γιατί, όσο κι αν η Burisma Holdings είναι ιδιωτική και όχι κρατική εταιρεία, δεν παύει να είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2002, συνεργάζεται με αντίστοιχες κρατικές εταιρείες και η νομική της έδρα βρίσκεται στην Κύπρο. Παράγει κατά μέσο όρο 10,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ποσότητα την οποία φιλοδοξεί να διπλασιάσει μέσα επόμενα δυο χρόνια.
Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι ο διορισμός ενός «Αμερικανού πολίτη» σε μια ουκρανική εταιρία δεν σχετίζεται με την εξωτερική της πολιτική. «Το γεγονός ότι ο Χάντερ Μπάιντεν εργάζεται σε αυτή τη συγκεκριμένη εταιρία του ενεργειακού τομέα δεν σημαίνει καμία μορφή στήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα.
Ο γιος του Αμερικανού αντιπροέδρου είναι πλέον ένας από τους τέσσερεις διευθυντές της Burisma Holdings και θα αναλάβει το νομικό τμήμα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν. Οπως μάλιστα λέει ο ίδιος ο Χάντερ Μπάιντεν, η εταιρεία για την οποία εργάζεται «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας» και πιστεύει ότι η δική του εμπειρία «στη διαφάνεια και την εταιρική ευθύνη θα ωφελήσει τους Ουκρανούς».
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που προκύπτει «ασυμβίβαστο» με τον γιο του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο 44χρονος Χάντερ Μπάιντεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην πρώτη προεκλογική καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, τότε που ο πατέρας του ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος.
Αποκαλύφθηκε ότι ο υιός Μπάιντεν εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος για εταιρία έκδοσης πιστωτικών καρτών η οποία ασκούσε πιέσεις στο Κογκρέσο για να περάσει νομοθεσία κατά των πελατών που αντιμετώπιζαν αδυναμία πληρωμής.
Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, ο Χάντερ Μπάιντεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να μη βλάψει περαιτέρω την εικόνα των δυο υποψήφιων.
Σήμερα, αντίθετα, ελάχιστοι στις ΗΠΑ δείχνουν να ενοχλούνται για ένα «ασυμβίβαστο» που προδίδει ξεκάθαρα το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους.
Μέσω: leninreloaded
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου