Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Υπενθυμίζετε οτι η Ελλάδα είναι η χώρα της Δημοκρατίας, στην οποία επίσης αυτή γεννήθηκε!

Ποιους καλύπτει ο κ. Βενιζέλος και “έφαγε” τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς; 

Αριστερά, ο κ. Μουζακίτης και δεξιά, ο κ. Πεπόνης.

Σοκ έχει προκαλέσει η παραίτηση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη (που είχε διαλευκάνει τα σκάνδαλα του ναυαγίου του Σάμινα, της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια στο παραδικαστικό, των ομολόγων, του ποδοσφαίρου και των εξοπλιστικών) και του συνεπικουρούντα το έργο του, επίσης εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη. Οι δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους, γεγονός που κανείς δεν αμφισβητεί, όμως η πραγματική αιτία κρύβεται στην γιγαντιαία κόντρα του κ. Πεπόνη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα  η Athens Post, ο κ. Βενιζέλος είχε αποφασίσει να προωθήσει σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση των δύο εισαγγελέων. Αιτία, η ρήξη μεταξύ Πεπόνη- Βενιζέλου.

Πώς έφτασαν στα άκρα οι σχέσεις των δύο ανδρών;
Ο κ. Πεπόνης, τους τελευταίους μήνες ασχολείτο με την υπόθεση της... περιβόητης λίστας...

με τα ονόματα 14.700 οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Τη λίστα, έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επικαλούμενος θέμα προσωπικών δεδομένων, την... έκρυψε σε ένα δωματιάκι της Βουλής, σε ένα αντίτυπο, μη επιτρέποντας ακόμα και στους βουλευτές να τη δουν χωρίς να συνοδεύονται (μην τυχόν και τη διαρρεύσουν)! Ο κ. Πεπόνης, θεώρησε ότι η απαγόρευση δημοσιοποίησης δεν τον... πιάνει. Και έτσι, με επίσημο αίτημά του προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε να του αποσταλεί η λίστα, ώστε να ξεκινήσει τις έρευνες. Απάντηση όμως, δεν πήρε. Έτσι, συνέταξε και έκανε δεύτερο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών. Και πάλι δεν πήρε απάντηση, παρότι περίμενε καιρό και "ενόχλησε" και το γραφείο του υπουργού.

Εξοργισμένος, τότε, ο κ. Πεπόνης (προ περίπου ενός μήνα) αποστέλλει και νέο αίτημα προς το Υπουργείου Οικονομικών, με μια ειδοποιό διαφορά όμως: Αυτή τη φορά, κάνει σαφές πως αν η λίστα δεν του έχει σταλεί εντός τριημέρου, όπως ορίζει ο Νόμος, θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση εναντίον στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που απειλούσε με διώξεις ο κ. Πεπόνης, ήταν και ο ίδιος ο υπουργός! Αυτό ήταν που εξόργισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η λίστα μπορεί να εστάλη στον Οικονομικό Εισαγγελέα, όμως ο κ. Βενιζέλος είχε δώσει ήδη εντολή για τη σύνταξη νέου νομοσχεδίου για την αντικατάσταση Πεπόνη και, φυσικά και του κ. Μουζακίτη που ήταν ο βασικός του συνεργάτης. Αυτό, βέβαια, το άγριο παρασκήνιο της κόντρας, δεν είναι το μόνο που ώθησε σε παραίτηση τους δύο αξιοσέβαστους εισαγγελείς. Είναι και πιέσεις από οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταματήσουν την έρευνα και να πέσουν στα μαλακά, ή να ξεχαστούν οι υποθέσεις των πραγματικά μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Αλλά σε αυτό, θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία...
Στο κείμενο της παραίτησής τους, οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν τα εξής:
«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Από Athens Post μέσω: Γρέκι

 ΕΝΑΕ, CDS, ΕΛΣΤΑΤ "παραίτησαν" τους οικονομικούς εισαγγελείς...
Από το defencenet.gr  
 
28-12-2011 19:54
Kρίσιμες υποθέσεις που άγγιζαν υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και την νυν κυβέρνησης Παπαδήμου χειρίζονταν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση. 
Όπως για παράδειγμα οι καταγγελίες για συμμετοχή συγγενών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε εταιρεία που εμπλέκεται με τα CDS τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, την άλλη υπόθεση της πώλησης των ΕΝΑΕ στην οποία επίσης εμπλέκονται συγγενικά στελέχη του Γ.Παπανδρέου, τις καταγγελίες για παραποίηση του ελλείμματος σπό την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 προκειμένου να έρθει το ΔΝΤ και η τρόϊκα κλπ.
Συγκεκριμένα ερευνούσαν υποθέσεις όπως το ζήτημα της απόδοσης φορολογικής ενημερότητας στα ΕΝΑΕ για να καταστεί δυνατή η αγορά τους από τον Ισκαντέρ Σάφα το 2010, ενώ χρωστούσαν οι Γερμανοί συνεταίροι του 18 εκατ. ευρώ, οι καταγγελίες του πρώην υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων την οποία δεν αξιοποίησε ο κ. Βενιζέλος (τελικά ο κ. Κουσελάς έκανε πίσω), οι καταγγελίες Σπινέλη για ύπαρξη παραμηχανισμού εντός του υπουργείου που αδρανοποιεί την διαδικασία είσπραξης προστίμων, που επιβλήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αλλά και οι καταγγελίες για τις παράνομες «εκπτώσεις» (4-4-2) που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο.
Τέλος, φήμες στο δικαστικό χώρο έκαναν λόγο για δύο – τρία πολύ μεγάλα ονόματα μεγαλο-οφειλετών τα οποία έπρεπε να φορέσουν χειροπέδες, αλλά λόγω πρόσβασης στο "βαθύ κράτος" του ΠΑΣΟΚ διαφεύγουν την έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης δείχνουν τον Ευ. Βενιζέλο ως υπεύθυνο για την παραίτησή τους οι οποίοι με το έργο τους είχαν προκαλέσει πολλά και μεγάλα συμφέροντα. Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής τους, επικαλούνται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τους οδηγούσε προς την έξοδο από το δικαστικό σώμα την οποία προωθούσε ο Ε.Βενιζέλος για να κλείσει το θέμα της φορολογικής ενημερότητας των ΕΝΑΕ.
Η ουσία είναι ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς έμαθαν ότι θα τους «σουτάρουν» και αποφάσισαν την ηρωική έξοδο καταγγέλλοντας αφενός την πρωτοβουλία για τη νομοθετική ρύθμιση και αφετέρου ότι δεν τους βοήθησε κανείς και δεν τους παρασχέθηκε η υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονταν.
Η ουσία είναι ότι, ασχέτως με την κατάληξη που είχαν οι υποθέσεις των μεγαλο-οφειλετών, όλος ο κόσμος επικροτούσε τη δουλειά που είχαν κάνει Μουζακίτης και Πεπόνης.
Οπωσδήποτε ο υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, όπως θα πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα και οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολούντο οι δύο εισαγγελείς που εξωθήθηκαν σε παραίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: