Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Φόροι & πάλι έκτακτοι φόροι… αλλά από που;


Η σημερινή συζήτηση έγινε σε κεντρικό, παλιό γνωστό κατάστημα της πόλης. Μεταξύ μας υφίστανται διαφορετικά επαγγέλματα αλλά ίδιοι προβληματισμοί... φόροι & πάλι φόροι. Οι τόσο συνηθισμένες συζητήσεις με παλιούς μου γνώριμους δεν με εξέπλητταν, εωσότου συνειδητοποίησα ότι τελευταία υπάρχει εμφανής η αδυναμία αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών.
Ο παιδικός μου φίλος λοιπόν, μου εξιστορούσε τα έξοδα που αδυνατούσε να καλύψει:
 Έκτακτη εισφορά
Δόση χαρατσιού μαζί με το ρεύμα & το τηλ για το κατάστημα
άλλα τόσα για τα γραφεία της συζύγου του
ρεύμα με χαράτσι & τηλ για το σπίτι του
κι άλλο  χαράτσι από το πατρικό του που προσπαθεί να πουλήσει από το 2007 που παντρεύτηκε & δεν μπορεί να αποδεσμεύσει
Τέλη κυκλοφορίας & ασφάλειες αυτοκινήτων & ακινήτων
ΕΤΑΚ
Απόδοση ΦΠΑ
Δόση περαίωσης
Φόρος ακίνητης περιουσίας
Αντικατάσταση πωληθέντων εμπορευμάτων κλπ
Διαβάστε αναλυτικότερα πως δουλεύουν σήμερα λίγο πολύ οι επιχειρήσεις στην πόλη:
Το εμπορικό κατάστημα στο ιστορικό κέντρο, δεύτερης γενιάς & με διαρκώς αυξανόμενο πελατολόγιο, έκανε τζίρο τον Οκτώβρη κατά 50% μικρότερο σε σχέση με το 2004. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανέφερε πως ο εκτός ενδιαφέροντος Οκτώβρης παρουσίαζε κατ ελάχιστο τον μισό τζίρο σε σχέση με τους καλούς μήνες, οι οποίοι έχουν πλέον χαθεί!
Στο συγκεκριμένο κατάστημα γνωρίζω ότι δούλευαν 4 άτομα της οικογένειας, ενώ τώρα δουλεύει μόνος & έχει διασπάσει την όποια δουλειά του σε εξωτερικούς συνεργάτες. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα αναφέρθηκε ότι διέκοψαν στην εφορία την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφού οι παραγγελίες διακόπηκαν από καιρό λόγω κρίσης (κλάδος αργυροχρυσοχοΐας). Το άξιο γραφής είναι ότι το 80 % του κλάδου των τεχνιτών έχει μείνει άνεργο & οι πάγκοι έχουν μεταφερθεί στα σπίτια, με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά όχι μόνο την «φοροδιαφυγή» στην οποία για βιοποριστικούς λόγους οδηγήθηκαν (=τεχνίτες), όσο & ασφάλειας στην γενικότερη χρήση προπανίου, οξυγόνου, εξαερισμού κατά την κατεργασία της πρώτης ύλης κλπ. Επειδή δε το 80% φάνηκε απίστευτο, ανέφερε ότι ουσιαστικές αγορές πλέον δεν κάνει ούτε τέσσερις φορές τον χρόνο. Παλαιότερα γινόταν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, καθώς το 60% του εμπορεύματος εξάγονταν μέσω τουρισμού, που επίσης έχει ουσιαστικά χαθεί ως προς την γενικότερη μείωση της οικονομικής ευμάρειας!!! Ερχόταν έλεγε τελευταία Ρώσοι κατά κύματα για να αγοράσουν βίλα στην Χαλκιδική & μας αφήνανε κάτι. Μετέπειτα μαθεύτηκαν τα γραφειοκρατικά περί αγοραπωλησίας που συναντούν στην Ελλάδα, & πόσο μάλλον τους φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν έχοντας περιουσία. Έτσι  όχι μόνο δεν έρχονται παρά φεύγουν τρέχοντας για αλλού, απόδειξη του πόσο στενή σχέση υφίστανται όλοι οι κλάδοι μεταξύ τους…

   Άλκης Σαββόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: