Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τί είναι η ACTA (=Anti-Counterfeiting Trademark Agreement)

Η ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement) συστάθηκε και υπογράφηκε σχεδόν με μυστικότητα, χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις. H αρχική ιδέα της σύστασής του ήταν να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία.
Εκείνοι που δεν θέλουν να ακούν γι' αυτήν θεωρούν πως η συμφωνία αυτή θα αλλάξει όχι προς το καλύτερο βέβαια την ζωή μας στο διαδίκτυο.
Η ACTA δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμφωνία μεταξύ πολλών χωρών και έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα και όχι μόνο.
Η συμφωνία επί της ουσίας, καθιστά παρόχους (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους.
Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου - ακόμα και κατηγορούμενοι - οι πάροχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους.
Οι πάροχοι μάλιστα θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλουν προειδοποιήσεις στον χρήστη που επιδεικνύει "παραβατική" συμπεριφορά και αν δεν συμμορφώνεται να τον "πετάει" έξω από το δίκτυό του.
Το περίεργο με την ACTA είναι ότι όπως λένε όσοι την έχουν μελετήσει προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να περάσει νόμους μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας που όταν επικυρωθεί θα αποκτήσει δεσμευτική ισχύ και θα ισχύει σε όλες τις χώρες!
Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, οι χώρες που συμφώνησαν να υιοθετήσουν την ACTA είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία**, Τσεχία*, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία***, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.
Σύντομα θα υπογράψουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ήδη έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη.

Πηγή: NewsIT
μέσω: bnbsoftware

* Αν και η Τσεχία ήταν ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέγραψε τη συμφωνία ACTA τον Ιανουάριο στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός της ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αναστέλλει τη διαδικασία επικύρωσης της.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κυβέρνηση του «δεν είναι δυνατόν, σε καμία περίπτωση, να κάνει δεκτή μια συμφωνία με την οποία θα απειλούνται θεμελιώδεις ελευθερίες καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία».
Η Τσεχία δεν είναι η μόνη χώρα που εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία. Η Πολωνία έχει επίσης αρνηθεί να την επικυρώσει λόγω των έντονων αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου θα διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ACTA σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ανάμεσα τους η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.
Πηγή: proho.gr

**
Η Βουλγαρία δεν θα επικυρώσει τη διεθνή συνθήκη ACTA κατά της πειρατείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (σσ 14/2/2010) ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της χώρας Τράιτσο Τράικοφ.
Οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας υπέγραψαν την εμπορική συμφωνία καταπολέμησης της παραποίησης στις 26 Ιανουαρίου και επρόκειτο να τη θέσουν προς επικύρωση από το κοινοβούλιο της χώρας.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Τράικοφ, στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα προταθεί η απόσυρση της Βουλγαρίας από τη συνθήκη.
«Η Βουλγαρία θα σταματήσει όλες τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας» υπογράμμισε ο κ. Τράικοφ.
Ο Βούλγαρος υπουργός προέβη σ' αυτές τις δηλώσεις ύστερα από διαδηλώσεις πολιτών που αντιτίθενται στην εφαρμογή της, σε 15 πόλεις ταυτόχρονα, το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της ACTA, η συμφωνία περιορίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των απλών χρηστών του διαδικτύου, όπως την ελευθερία της έκφρασης και του διαμοιρασμού της πληροφορίας.
Η ACTA δεν προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά τα εμπορικά, υποστηρίζουν όσοι αντιτίθενται στην εφαρμογή της συμφωνίας στη Βουλγαρία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

***
Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την επικύρωση της διεθνούς Εμπορικής Συμφωνίας Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) μέχρι να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συμβατότητά της με τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Νταν Σουτσίου.

Η απόφαση ελήφθη χθες από τη ρουμανική κυβέρνηση, συγκεκριμένα από τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για το θέμα της ACTA, διευκρίνισε κ. Σουτσίου.

Τόνισε ότι οι υπουργοί έλαβαν υπόψη τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και άλλα κράτη έχουν ήδη «παγώσει» την επικύρωση της συμφωνίας και ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο θα γνωμοδοτήσει για τη συμφωνία.

Η ρουμανική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές, αποφάσισε να αναβάλει την επικύρωση της ACTA, μέχρι να υπάρξει απάντηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης.

Η Ρουμανία υπέγραψε την ACTA, τον Ιανουάριο, αλλά δεν την έχει επικυρώσει.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Ρουμανία πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της ACTA, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: