Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

KKE: «Κόκκινος συναγερμός»...


.
«Κόκκινο συναγερμό» σημαίνει ο Περισσός απορρίπτοντας τη ρητορική των «κόκκινων γραμμών» που επικαλείται η συγκυβέρνηση, τις οποίες χαρακτηρίζει «απάτη», και καλεί τους εργαζομένους σε ξεσηκωμό, ενώ προαναγγέλλει κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με την...
ανάλυση των ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ, αφενός οι «κόκκινες γραμμές» δεν υπάρχουν εφόσον «τον κατώτερο μισθό τον έχουν ήδη τσακίσει, τώρα βάζουν στο στόχαστρο τον μέσο εργατικό μισθό και τη μείωση εργοδοτικών εισφορών» (Π. Μεντρέκας). Αφετέρου, όπως εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα σε πρόσφατη συνέντευξή της, το νέο μνημόνιο έχει ουσιαστικά κλείσει, άρα και τα νέα πιο επώδυνα μέτρα που αφορούν την κοινωνία, και αυτό που μένει σχετικά ανοιχτό είναι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), το οποίο ασχέτως της κατάληξής του δεν πρόκειται να αποτρέψει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Στο μεταξύ, και όσον αφορά διάφορες ομολογίες ανευθυνοϋπεύθυνων για το ότι το μνημόνιο «απέτυχε» ή ότι ήταν «λάθος», ο Περισσός κάνει την εκτίμηση ότι υποκρύπτουν ένα και μόνο πράγμα: το να παρουσιαστεί ως «σωστό και σωτήριο» το ακόμα χειρότερο μνημόνιο που φέρνουν.
Κλιμάκωση εδώ και τώρα
Το ΚΚΕ ρίχνει το βάρος της παρέμβασής του στις κινητοποιήσεις καθώς η ηγεσία του εκτιμά ότι τα μόνα περιθώρια κινήσεων που έχει το κόμμα είναι η πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών στον δρόμο και τους εργασιακούς χώρους. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζητούν από τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον «κοινωνικό διάλογο» με τους εταίρους, ενώ έχει καταθέσει πρόταση για 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 9 Φεβρουαρίου.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστό κι… εμπεδωμένο, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο απορρίπτει εξολοκλήρου τη λογική των πολιτικών συνεργασιών με στόχο την ανάδειξη μιας αριστερής ή κεντροαριστερής κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς θεωρεί κομβικό στοιχείο στην πάλη για την αλλαγή εξουσίας τη σύγκρουση με τα μονοπώλια και διαφωνεί με την αντίληψη για τη διαχείριση της κατάστασης εντός των καπιταλιστικών συνθηκών. Το ανέβασμα των τόνων για αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι στη νέα αντεργατική «θύελλα» βρίσκει το κόμμα «ζορισμένο» και εκτεθειμένο στην κριτική, δεδομένης της αίτησης υπαγωγής της Τυποεκδοτικής στο άρθρο 99 για τη ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες και προμηθευτές, κι ενώ η επιχείρηση έχει μπει σε διαδικασία περικοπών θέσεων εργασίας εδώ και καιρό. Τόσο το Πολιτικό Γραφείο όσο και η Τυποκεδοτική, για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση, επικαλούνται τις ζημιές που έχει υποστεί εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού και των επισφαλών χρεών των πελατών της επιχείρησης.
Η Τυποεκδοτική στις επικρίσεις ότι αξιοποιεί τη νομοθεσία που καταγγέλλει ως αντεργατική, απαντάει ότι από την όποια ρύθμιση («κούρεμα») των οφειλών της στους πιστωτές θα εξαιρέσει τους εργαζομένους και τα ταμεία, σε αντίθεση με τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος.
Όπως άλλωστε είχε πει παλιότερα η Αλέκα, «η επιχείρηση δρα μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες»…
"To Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: