Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η κατακρεούργηση του ασφαλιστικού

Γ. Βρούτσης: «Σημαντική παρέμβαση» 

Στοχοπροσηλωμένη στα προγράμματα εκμετάλλευσης των νέων και παροχής ζεστού χρήματος στο κεφάλαιο η συγκυβέρνηση

Ως ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «6 μέρες», ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατακρεούργηση συντάξεων, παροχών, αλλά και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός κάνει λόγο για
«στοχευμένη παρέμβαση με την ενιαιοποίηση των κανόνων εντός των Ταμείων κύριας σύνταξης που προέκυψαν από τη διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση του συστήματος το 2008».

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη για το ασφαλιστικό έχουν καθοριστεί τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους σχεδόν τους ασφαλισμένους, μειώνονται δραματικά οι συντάξεις, αυξάνονται οι εισφορές, και περικόπτονται τα εφάπαξ.

Νέο γενικό όριο συνταξιοδότησης έχει οριστεί το 67ο έτος ηλικίας για όλα τα Ταμεία, από το 65ο που ίσχυε (προϋπόθεση τα 4.500 ένσημα). Ταυτόχρονα από το 2013 εφαρμόζονται τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που με το νόμο 3863 εφαρμόζονταν το 2015 (επιτάχυνση προηγούμενων ανατροπών κατά 2 έτη).

Επιπλέον, καταργείται σε όλα τα Ταμεία το υπόλοιπο της 13ης και 14ης κύριας σύνταξης. έχουν καταργηθεί και για τις επικουρικές.

Έχουν αυξηθεί οι εισφορές για τους «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν το 1993), καθώς καταργείται το πλαφόν στον ασφαλιστέο μισθό.

Τα εφάπαξ περικόπτονται από 3% έως και 80%, με αναδρομική ισχύ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την 1/8/2010 και μετά και δεν έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης.

Στον αντίποδα όλων αυτών, οι εργοδότες απαλλάσσονται από τις εισφορές τους προς τον ΟΕΚ και ΟΕΕ, με κέρδος για τις επιχειρήσεις τους 250 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Τα παραπάνω αντεργατικά μέτρα που οδηγούν σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, η συγκυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός τα θεωρούν «σημαντική παρέμβαση»...

Δεσμεύτηκε... για τους μισθούς-πείνας

Στη συνέντευξή του ο υπουργός αναφέρει ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι και το τέλος του μεσοπρόθεσμου». Δηλαδή, εμφανίζεται να δεσμεύεται για τους μισθούς-πείνας των 500 ευρώ με τα οποία καλείται να ζήσει ένας νέος εργαζόμενος και η οικογένειά του. Την ίδια στιγμή, ακόμα κι αν γίνει αυτό, το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών έτσι κι αλλιώς θα μειωθεί ακόμα περισσότερο από τη φοροεπιδρομή, την επιβολή χαρατσιών, την μείωση του αφορολόγητου, την επιβολή νέων φόρων και το 2013 και το 2014, την αύξηση στις τιμές απαραίτητων προϊόντων για να ζήσει ένας εργαζόμενος, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Ο υπουργός μιλά ακόμα για «ανάσχεση της ανεργίας με την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν κυρίως την υποστήριξη των ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας». Εννοεί τα διάφορα προγράμματα μαθητείας, κοινωφελούς εργασίας κ.ά. με τα οποία παρέχεται ζεστό χρήμα στους εργοδότες και την ίδια ώρα ανακυκλώνεται η ανεργία, ενώ μένουν ανασφάλιστοι οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας 200, 300 και 400 ευρώ.

Και συμπληρώνει πως «για να υπάρχει ευρύτερη ωφέλεια χρειάζεται διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, επενδύσεις και υγιής ανταγωνισμός». Δηλαδή, κανένας λόγος για την προστασία των ανέργων τώρα, αλλά αντίθετα κοροϊδία ότι κάτι θα κερδίσουν όταν έρθει η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στιγμή που απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει αυτή είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα στους καπιταλιστές που θα επενδύσουν και θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Την ανεργία δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει οριστικά κανένα μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Το ίδιο το σύστημα γεννά και αναπαράγει την ανεργία και αυτό πρέπει να ανατραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: