Μωρέ τι μας λες;
Αν και είμαι μόνιμη κάτοικος των ΗΠΑ, αρκετούς μήνες τους περνάω στην ελλάδα, μα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λόγω συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων που σχετίζονται με την δουλειά μου.
Ένα από αυτά που με ενοχλούσαν στα ταξίδια μου στην ευρώπη ήταν οι διάφοροι περιορισμοί, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων (δείτε σχετικά: [1] και [2]), σε δικτυακό περιεχόμενο, τ’ οποίο όμως είναι ελεύθερο στις ΗΠΑ μα και σε άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.
Τεχνικά αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αρθούν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με proxy, μα το να κάνεις συνεχώς μια τέτοια διαδικασία σε ένα laptop και με όχι μόνιμο τόπο διαμονής, σίγουρα δεν είναι και το απλούστερο.
Βέβαια με τον καιρό τα πράγματα απλοποιήθηκαν ακόμα πιο πολύ και πλέον αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να παρακαμφθούν και με απλά πρόσθετα στους browser μας.
Είναι γεγονός όμως πως αυτά τα πρόσθετα από την μια είναι πλέον αρκετά και από την άλλη η συγκεκριμένη διαδικασία βαραίνει την ποιότητα της σύνδεσης μας στο διαδίκτυο.
Και ασχέτως των όσων ισχυρίζονται δεν προσφέρουν και όλα την ανωνυμία που λένε η ακόμα, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, δεν είναι και όλα αυτά τα proxy, τόσο ανιδιοτελή, ούτε τόσο αθώα, μα απεναντίας.
Το πιο σωστό, θα ήταν αυτά του είδους τα πρόσθετα, να τα χρησιμοποιείτε απλά και μόνο όταν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο δικτυακό υλικό, συνήθως multimedia η και πρόσβαση σε όλα, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσιες του GooglePlay, μα και σε άλλο υλικό, από σελίδες με πνευματικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες εκτός των ΗΠΑ.
Θεωρητικά, οι λόγοι που μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει καποιος έναν Proxy, περιγράφονται πιο κάτω:
- Surf websites anonymously.
- Hide and change your IP address (your ‘online fingerprint’).
- Conceal your web browsing history.
- SSL encryption for all websites.
- Bypass web filters and geographic internet blocks.
Συγχρόνως χρησιμοποιώ και κάποια addons (σαν browser έχω τον Firefox) και πιο συγκεκριμένα, κάποια από αυτά που αναφέρονται σε αυτό εδώ το άρθρο.
Και στο θέμα μας τώρα, αν θέλω να δω κάποιο υλικό με περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων εκεί που βρίσκομαι κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώ το AnonymX (δείτε παρουσίαση του).
Εμπειρικά όμως, όσοι χρησιμοποιείτε διάφορα τέτοια προγράμματα και πρόσθετα, θα ξέρετε πως κάποιες φορές τρέχουν καλά, άλλες είναι απελπιστικά αργά και αυτό είναι καθαρά θέμα τύχης.
Έτσι, θα ήταν καλό να έχετε ακόμα ένα-δυο στην… συλλογή σας, ώστε να εναλλασσόσαστε αν χρειαστεί.
-Πιο κάτω ακολουθούν κάποια τα οποία τα έχω δοκιμάσει ανά καιρούς και έχω μείνει ικανοποιημένη με την απόδοση τους, μα και η επιλογή τους έγινε έπειτα από πολύ ψάξιμο και αρκετές ερωτήσεις.
Για τους δικούς μου λόγους, χρησιμοποιώ μόνο Firefox και έτσι τα πρόσθετα αναφέρονται σε αυτό.
Κάποια, ίσως υπάρχουν και για Chrome/Chromium browsers, όπως το τρίτο, μα επειδή θεωρώ σημαντική πλέον την ιδιωτικότητα μου (μια φορά αρκεί), δεν χρησιμοποιώ κανένα προϊόν η υπηρεσία της Google.
Σημειώστε ακόμα, πως μιλάμε για web based proxy, κάνοντάς χρήση αυτών των addons και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που τρέχει ο υπολογιστής σας:
1. Hide My Ass! Web Proxy
Τέλειο όνομα, έτσι;
θεωρείται και όχι άδικα, ένα από τα πιο καλά στο είδος του, δηλαδή ένα browser based web proxy online εργαλείο.
Κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ένας Proxy και ανακατευθύνει εύκολα την κίνηση σας στο διαδίκτυο μέσω ανώνυμων proxy network.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι διάφορες ιστοσελίδες που επισκεπτόσαστε δεν θα βλέπουν την IP που πραγματικά έχετε (ελληνική), μα κάποια άλλη η οποία θα σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση κανονικά σε περιεχόμενο μη επιτρεπτό λόγω των περιορισμών.
Για παράδειγμα σε σελίδες όπως το YouTube η για υπηρεσιες (ταινίες, μουσική, βιβλία και άλλα στο GooglePlay) η στο GrooveShark, μα και σε άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Pandora Radio και άλλες.
H εγκατάσταση του, όπως ενός απλού πρόσθετου για τον Firefox και απαιτεί επανεκκίνηση του browser προκειμένου να ενεργοποιηθεί.
Φυσικά δεν θα το έχετε ανοιχτό σε μόνιμη βάση, παρά μόνο όταν το χρειαστείτε:
2. ProxTube
Αυτό το addon, ειδικεύεται αποκλειστικά και μόνο στο YouTube, που αποτελεί και την κύρια πηγή για multimedia, για τους περισσότερους.Όλο και πιο συχνά πια, συναντάμε σε διάφορα video εκεί, κάτι τέτοιο:
Έχοντας όμως, το ProxTube στον Firefox σας, αμέσως επανω σε αυτό μήνυμα θα γίνει ένα σκανάρισμα και σε απειροελάχιστα δευτερόλεπτα, θα δείτε κανονικά το… απαγορευμένο video:
3. ProxMate
Αυτό έχει περίπου έναν χρόνο που παρουσιάστηκε (κάπου τον Φεβρουάριο του 2012). Τώρα τελευταία βγήκε από την δοκιμαστική κατάσταση, έχει ανέβει στην σελίδα με τα πρόσθετα του Firefox, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμα οι επίσημες εγκρίσεις από την ομάδα του Mozilla.Κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει, είναι από τα ταχύτερα από όσα έχω δοκιμάσει και στα συν του πως μπορεί να ενεργοποιηθεί/απενεργοποιηθεί, χωρίς να χρειαζεται επανεκκίνηση του browser:
Το καλό είναι ακόμα, πως και στην αναζήτηση, δίνει στα αποτελέσματα το “απαγορευμένο” περιεχόμενο:
Θα έχετε κανονικά πρόσβαση σε περιεχόμενο μη επιτρεπτό στην χώρα σας, στις παρακάτω υπηρεσίες (σελίδες):
-Για Firefox (δεν απαιτεί επανεκκίνηση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί):
-Για Chrome και Chromium:
Η επιλογή και η χρήση τους, είναι προσωπικό σας θέμα. Όπως και να έχει όμως, όλη αυτή η ιστορία με τα πνευματικά δικαιώματα θέασης, είναι τουλάχιστον γελοία (περισσότερα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τα συναφή)…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου