Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών (πχ στο FACEBOOK )








Tις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα άρθρο με τίτλο:

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ, ΣΤΑ SOCIAL MEDIA


Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα από πού ξεκίνησε καθώς έτυχε και αυτό της συνήθους αναδημοσίευσης copy-paste. Σίγουρα πολύ καλά έκανε και το έγραψε όποια/ος το έγραψε αφού, όσο παράξενο και να φαίνεται σε αρκετούς που τα διαβάζουν αυτά, υπάρχει μεγάλος τεχνολογικός αναλφαβητισμός εκεί έξω˙ με δικτυακά πρότυπα το Facebook και την σειρά των συστημικών εμπορικών σελίδων/blogs, όπου η παραπληροφόρηση και το hoax πάει σύννεφο, καθώς το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τα hits που αυξάνουν τα διαφημιστικά κέρδη και το κύρος.



Έτσι, το άρθρο αυτό λαμβάνουμε ως δεδομένο πως δημιουργήθηκε με κάθε καλή πρόθεση. 

Το θέμα όμως είναι πως αυτή/ος που το έγραψε, είχε επίσης τα παραπάνω πρότυπα ή έστω είναι καλύτερος χρήστης/ρια των πιο πάνω δικτυακών «προτύπων» που αναφέραμε. 

Κατά συνέπεια, το άρθρο αυτό είναι ελλιπή και δεν εστιάζει καθόλου στην ουσία.

Ίσως επειδή κανείς δεν σκέφτεται το αύριο, όταν το παιδί γίνει έφηβη/ος, αν αυτή η φαινομενικά αθώα κίνηση ανεβάσματος φωτογραφιών μπορεί να έχει μελλοντικές συνέπειες, το αν ακόμα με αυτήν την κίνηση μαθαίνει υποσυνείδητα κάτι λάθος στο παιδί του καθώς μιλάμε καθαρά για ιδιωτικότητα.
Και στο τέλος-τέλος, το παιδί ποιος το ρώτησε αν θέλει και τι θέλει;
Αμέσως πιο κάτω ακολουθεί αυτό το άρθρο και στη συνέχεια, το πώς θα έπρεπε να είναι ένα τέτοιο άρθρο, καταθέτοντας την δική μας άποψη. Αποφύγαμε να παρουσιάσουμε ντοκουμέντα με φωτογραφίες παιδιών, ακόμα και μωρών που κατέληξαν σε χέρια παιδόφιλων και τεράστιες τέτοιες βάσεις δεδομένων με φωτογραφίες και βίντεο παιδιών, ώστε να ικανοποιούν τα γούστα τους ορισμένοι διεστραμμένοι.


-Λέει λοιπόν, αυτό το άρθρο:
Πολλοί γονείς αναρτούν συχνά οικογενειακές φωτογραφίες και ιδιαίτερα φωτογραφίες των παιδιών τους. Είναι όμως σωστό;
Με την έξαρση όμως των κοινωνικών μέσω δικτύωσης, οι φωτογραφίες των παιδιών σας μπορούν εύκολα να παρθούν από αγνώστους, χωρίς την άδεια σας, για διαφήμιση. Ακόμα χειρότερα όμως, τις φωτογραφίες μπορούν να εκμεταλλευτούν πορνογραφικές ιστοσελίδες αλλά και άνθρωποι που κάνουν cyberbulling.


Ένα παράδειγμα, αποτελεί η διάσημη μαμά και μπλόγκερ Χέδερ Σπορ, που επικοινώνησε με την αστυνομία για μια απλή και αθώα φωτογραφία του παιδιού της, που βρήκε σε μια ιστοσελίδα με τίτλο «άσεμνες φωτογραφίες παιδιών». Η αστυνομία της απάντησε με ένα γράμμα πως «Δυστυχώς, αθώες φωτογραφίες παιδιών, είναι πολύ ελκυστικές για μερικούς ανθρώπους».
Σύμφωνα με μια πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα, το 73% των παιδιών στις Ευρωπαϊκές χώρες, «υπάρχουν» στο ίντερνετ μέχρι την ηλικία των δυο! Αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες υπερηχογραφήματος της εγκυμοσύνης σε ποσοστό 33%, διευθύνσεις e-mail με ποσοστό 7% και καθημερινές φωτογραφίες που αναρτώνται από τους γονείς.
Ωστόσο, οι φωτογραφίες δεν αναρτώνται μόνο από γονείς. Από τις μαμάδες που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 33% ανεβάζει φωτογραφίες των νεογέννητων τους ή των μωρών τους. Το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνεται από συγγενείς και οικογενειακούς φίλους που έχουν την ελευθερία να μοιράζονται τις φωτογραφίες online.


Γενικά, μια φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί «αθώα» από τους γονείς αλλά για κάποιους άλλους είναι υλικό εκμετάλλευσης.

Πώς να προστατέψετε τις ηλεκτρονικές σας φωτογραφίες.
Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των φωτογραφιών που αναρτείτε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

  • Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου του κάθε κοινωνικού δικτύου που αναρτείτε φωτογραφίες στο μέρος που αφορά τις φωτογραφίες και την εκτύπωσή τους. Διαφορετικά μπορεί ακούσια να δώσετε άδεια σε άλλες ιστοσελίδες ή χρήστες να πάρουν τις φωτογραφίες σας.
  • Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφάλειας των φωτογραφιών. Ο καλύτερος τρόπος για να τις προστατέψετε, είναι να μειώσετε αυτούς που επιτρέπεται να τις δουν. Επίσης, μερικές ιστοσελίδες έχουν την επιλογή να κρατάτε τις φωτογραφίες σας «κρυφές» από τις μηχανές αναζήτησης.
  • Τοποθετήστε το δικό σας copyright κάτω από κάθε φωτογραφία, δηλαδή μια ηλεκτρονική σας υπογραφή όπως μια λέξη ή ένα logo. Επίσης μπορείτε να κατοχυρώσετε το σήμα σας διεθνώς με απλές διαδικασίες μέσω εταιρειών.
  • Αποφύγετε να βάζετε λεπτομέρειες του παιδιού σας κάτω από κάθε φωτογραφία, όπως ονοματεπώνυμα, σχολεία ή γεωγραφικές τοποθεσίες.



Συνεχίζοντας, εμείς πιστεύουμε τα εξής:
Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.

Αλήθεια, ποιες είναι οι λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που βλέπετε την φωτογραφία ενός παιδιού;

Αγνότητα, αγαλλίαση, τρυφερότητα, ζουζουνιά, ιδέες, δημιουργικότητα, ενεργητικότητα, εξυπνάδα, ευφυΐα, δάκρυα, χαρά, φόβοι…

Υπάρχουν ένα σωρό άλλες λέξεις που έρχονται στο μυαλό του καθενός μας, κοιτώντας και μόνον την φωτογραφία ενός παιδιού. Ας σταθούμε όμως στην τελευταία λέξη. 

Φόβος
Οι φόβοι που μπορεί να εκφράζονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και ο φόβος που θα έπρεπε να διακατέχει εμάς τους μεγάλους ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να μην βιώσουν ποτέ αυτό το συναίσθημα.

Φωτογραφία είναι αυτή η μοναδική στιγμή που ο φακός με ένα απλό «κλικ» κλείνει μέσα του τόσα συναισθήματα, τόσες αλήθειες, τόση συγκίνηση, τόση χαρά ή τόση απογοήτευση. 

Η μαγεία της εικόνας. 
Τα λόγια είναι περιττά και οι επεξηγήσεις ασήμαντες μπροστά στην σημαντικότητα των ματιών. Σημασία έχει η μοναδικότητα της στιγμής που τραβήχτηκε η φωτογραφία˙ αυτό που είδες και που σίγουρα δεύτερη φορά δεν θα έχεις την δυνατότητα να το ξαναδείς. Τουλάχιστον όχι στην ίδια πόζα, με την ίδια έκφραση, στο ίδιο σημείο. Και σίγουρα όχι με την ίδια γλύκα!
Όλα αυτά τα συναισθήματα, δημοσιεύονται πλέον στο Διαδίκτυο˙ στο Facebook και αλλού.


Δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς την κατεξοχήν κοινωνική φύση του διαδικτύου, η οποία παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση των περισσότερων διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Μέρος του Διαδικτύου, λοιπόν, είναι και τα socials.
Ακόμα και αν ελέγχουμε τα πάντα όσον αφορά τα άτομα με τα οποία έχουμε επικοινωνία στο ιντερνέτ, πρέπει να θυμόμαστε πως 

οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης µπορεί να γίνουν «δεξαµενή» άντλησης δεδοµένων για όσους έχουν πρόθεση να διαπράξουν κάτι κακό. 

Υπάρχουν ένα σωρό επιτήδειοι, εν δυνάμει παραβατικοί σε κοινωνικές συμπεριφορές, που καραδοκούν.

Δεν δημοσιεύουμε ποτέ, 
ΤΙΠΟΤΑ για τα παιδιά μας! 
Είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε τα προσωπάκια τους και την ψυχούλα τους.
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δημοσιεύουν τις οικογενειακές φωτογραφίες τους στα socials. Από καμάρι, τις περισσότερες φορές, για να δείξουν την ευτυχία τους ή ακόμα χειρότερα το πόσο τέλειο είναι το παιδί τους. Ναι, είναι. Γιατί, όμως, όλη αυτήν την τελειότητα να την αφήνετε στα νύχια του κάθε παιδόφιλου, του κάθε cyberbuller (που εκφοβίζει πίσω από την ανωνυμία που του παρέχει το διαδίκτυο), δίνοντάς του εσείς οι ίδιοι την δυνατότητα να την εκμεταλλευτεί; Ξεχνάτε πως παρέχοντάς του ένα τέτοιο υλικό, του επιτρέπετε εν λευκώ από το να εκφοβίσει το παιδί σας μέχρι και να διοχετεύσει τις φωτογραφίες σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, έρμαιο στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου;
Ακόμα και η πιο αθώα -κατά την γνώμη σας- φωτογραφία που δημοσιεύετε, μπορεί για κάποιους άλλους να γίνει χρήσιμο υλικό εκμετάλλευσης. 
Και μην μου πείτε μετά πως θα φταίνε «εκείνοι» από τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι τις δημοσιεύσατε στο διαδίκτυο...

Είναι σαν να αφήνουµε ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού µας σε καθέναν που θέλει να µπει και να πάρει µια «γεύση» από την ιδιωτική µας ζωή. 
Ουδέποτε δεν θα κάναµε κάτι τέτοιο στον φυσικό κόσµο, άρα τίθεται το ερώτηµα γιατί το κάνουµε στο ∆ιαδίκτυο.

Ποιος είναι ο ευρύτερος αντίκτυπος της δημιουργίας μιας γενιάς παιδιών που γεννήθηκαν στην αρχική ψηφιακή «αμαρτία» που είναι η συλλήβδην παράβαση του νόμου;

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, το Facebook ενημέρωσε και πάλι την πολιτική προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου. 
Σε κάποιο σημείο ανέφερε:
We are able to suggest that your friend tag you in a picture by scanning and comparing your friend’s pictures to information we’ve put together from your profile pictures and the other photos in which you’ve been tagged.

Με λίγα λόγια μας «προειδοποίησαν» ότι:
Έχουμε την δυνατότητα να προτείνουμε σε κάποιον από τους φίλους σας να σας προσαρτήσει σε μια φωτογραφία του, σκανάροντας και συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει από τις φωτογραφίες του προφίλ σας αλλά και από τις άλλες φωτογραφίες στις οποίες σας έχουν προσαρτήσει.

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;
Ότι, με κάθε ανέβασμα φωτογραφιών, άθελά σας, βοηθάτε το Facebook να συγχωνεύσει τον ψηφιακό με τον πραγματικό σας κόσμο. Οι αλγόριθμοι θα αναλύουν τους ανθρώπους γύρω σας, τις αναφορές που γίνονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις σας και με την πάροδο του χρόνου θα καθορίσουν πιθανότατα τον ενδότερο κύκλο σας. 

Το πρόβλημα είναι ότι το Facebook είναι μόνο ένα site. Με κάθε ενημέρωση κατάστασης (του status σας), βίντεο από το YouTube και, εν γένει, με κάθε φωτογραφία του παιδιού σας που δημοσιεύετε, του αφαιρείτε την οποιαδήποτε ελπίδα για ανωνυμία στο μέλλον.


Πριν δημοσιεύσουμε το παραμικρό που αφορά τα παιδιά, πρέπει να θυμόμαστε πως αυτό θα δημιουργήσει κάποιες προφανείς προκλήσεις για το μέλλον τους.

Είναι ήδη αρκετά δύσκολο για κάθε παιδί να περάσει την εφηβεία. Γιατί να δίνουμε κι εμείς ένα σωρό φωτογραφίες του που, με μια απλή αναζήτηση, θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες σε υποψήφιους «μνηστήρες» που είναι έτοιμοι να τις καπηλευθούν με κάθε τρόπο;


Και όταν μιλάμε για δημοσίευση, δεν αναφερόμαστε βέβαια μόνον στις φωτογραφίες. Είπαμε:

Δεν δημοσιεύουμε ποτέ, τίποτα για τα παιδιά μας! ΤΙΠΟΤΑ.


Διαβάστε περισσότερα από την πηγή osarena.net 
Μέσω: taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια: