Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Μονάδα κυψέλης υδρογόνου, από μαθητές επαγγελματικού λυκείου...

















Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει ως Έλληνες να ακούμε αρνητικές κριτικές, να παρατηρούμε μια στασιμότητα σε θέματα παραγωγής και τεχνολογίας, ενώ τα περισσότερα “μυαλά” ετοιμάζουν βαλίτσες και αναχωρούν στο εξωτερικό προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να διαπρέψουν. Παρ’ όλα αυτά, μια είδηση ήρθε πριν λίγες ημέρες να μας εκπλήξει θετικά.

Μια ομάδα μαθητών του 6ου Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης δημιούργησαν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζεται από υδρόψυκτη μονάδα κυψέλης καυσίμου Υδρογόνου. Όπως καταλάβατε δεν πρόκειται για ένα απλό αυτοκίνητο, αλλά για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Μαθητές και καθηγητές συνεργάστηκαν, έχοντας πάντα την πολύτιμη οικονομική αρωγή του Δήμου Ηρακλείου. Το μελλοντικό αυτό αυτοκίνητο δε χρειάζεται καύσιμα και είναι απολύτως αθόρυβο, κάτι που μπορεί θεωρητικά να ελλοχεύει κινδύνους, αφού υπάρχει η πιθανότητα να μη γίνεται εγκαίρως αντιληπτό από πεζούς. Για να κινηθεί το καύσιμο που χρησιμοποιεί είναι το υδρογόνο, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε δύο φιάλες υβριδίων μετάλλων. 


Η καινοτομία όμως δεν είναι εκεί, αλλά στη μονάδα κυψέλης υδρογόνου που κατασκευάστηκε και από την οποία φορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Η μονάδα αυτή βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο (πορτμπαγκάζ), παρέχοντας πλήρη αυτονομία στην κίνησή του. Μηχανικά τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να είναι από 35 έως 55 kWatt και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 13,3 κιλά. Το 0 – 100 ολοκληρώνεται σε 12”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 125 χλμ/ώρα. 
Σε μια εποχή που τα πάντα είναι αρνητικά και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι παραδομένοι στα γεγονότα, κάποια παιδιά ήρθαν για να αποδείξουν ότι έχοντας το κεφάλι ψηλά μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Σίγουρα εμείς στηρίζουμε απόλυτα την προσπάθεια, τόσο των παιδιών, όσο και των καθηγητών τους, οι οποίοι αποδεικνύουν πως οι Έλληνες ακόμα και σε καιρούς κρίσης, έχουν τόσο τη δυνατότητα, όσο και το μυαλό να κατασκευάσουν πράγματα, τα οποία θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Το θέμα ωστόσο είναι αν το συγκεκριμένο project θα γίνει αποδεκτό, τόσο από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όσο και από τις πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά ευχόμαστε στο δρόμο τους να υπάρξει η αρωγή από τους καθ ύλην αρμόδιους για να το προχωρήσουν.

Πηγή: onlydriving 

Δεν υπάρχουν σχόλια: