Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Νέο μπλόκο στην ευρωβουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις



Τελευταία ανανέωση 15:57 | 15 Οκτ. 2014
«Όχι» στην πρόταση του ευρωβουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, για τη διοργάνωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αναφορών- δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπαν οι ευρωσχηματισμοί στους οποίους συμμετέχουν οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ, η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις 07/10/2014 και υπερψηφίστηκε μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές, αντιπρόεδρος των οποίων είναι ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά την καταψήφισαν η εκπροσώπηση της K.O. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ και η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και οι Πράσινοι.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς, ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του στην Ολομέλεια της Επιτροπής Αναφορών προκειμένου να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία και να διαφανεί δημόσια η θέση κάθε πολιτικής ομάδας και κάθε ευρωβουλευτή. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του «μετά από συνεχείς αντεγκλήσεις του Νότη Μαριά με την Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Αναφορών, τα μνημονικά Ευρωπαϊκά κόμματα ανέκρουσαν πρύμνα, άλλαξαν τη στάση τους και προκειμένου να μην εκτεθούν δημόσια δέχθηκαν το ζήτημα της δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις να παραμείνει ανοικτό στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Αναφορών, ενόψει της διοργάνωσης των δημοσίων ακροάσεων κατά το β’ εξάμηνο του 2015».

Ανακοίνωση για το ζήτημα έβγαλε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης στην οποία λέει: 
«Στις 14/7 ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς θέτει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 
Στις 24/9 θέτει το θέμα στους συντονιστές επιτροπών αναφοράς. Στις 1/10 θέτει και το ζήτημα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών. Εν συνεχεία η πρόταση του κ. Μαριά, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μπαίνει ως θέμα για ψηφοφορία στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών αναφοράς στις 7 Οκτωβρίου. 

Οι ευρωβουλευτές που καταψηφίζουν είναι 
  • ο  Μανόλης Κεφαλογιάννης, 
  • ο Γιώργος Γραμματικάκης 
  • ο Νίκος Ανδρουλάκης, 
  • ο Γιώργος Κύρτσος, 
  • η Ελίζα Βόζεμπεργκ, 
  • η Εύα Καϊλή, 
  • ο Θοδωρής Ζαγοράκης, 
  • η  Μαρία Σπυράκη και 
  • o Μίλτος Κύρκος. 
Γιατί ; 
Οι συντοπίτες μας ευρωβουλευτές κ.κ Κεφαλογιάννης, Γραμματικάκης και  Ανδρουλάκης οφείλουν να μας απαντήσουν».
Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ μετά τις προαναφερόμενες ανακοινώσεις αλλά και τα δημοσιεύματα του Τύπου που καταδεικνύουν το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που συμμετάσχουν στους σχηματισμούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να έχουν καταψηφίσει την πρόταση.
«Κάποιοι, ευρισκόμενοι σε προφανή σύγχυση έχουν μπερδέψει το χώρο που βρίσκονται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χώρος σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και συνεργασιών για ευρωπαϊκά θέματα και όχι πεδίον δόξης λαμπρό του άκρατου λαικισμού τους για εσωτερική και μόνο κατανάλωση. Ο κ Μαριάς σε μία Επιτροπή ήσσονος σημασίας (την επιτροπή αναφορών του ΕΚ), που σκοπό έχει να καταγράφει τα αιτήματα και τις αναφορές των Ευρωπαίων Πολιτών για διάφορα θέματα και στην οποία δεν μετέχει ευρωβουλευτής της ΝΔ, έκανε μία παρέμβαση για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Για την πρωτοβουλία του αυτή δεν ενημέρωσε κανέναν. Δεν ζήτησε τη συμπαράσταση  και την βοήθεια κανενός Έλληνα ευρωβουλευτή», σημειώνει η ΝΔ. «Ο λόγος προφανής. Να δημιουργήσει ανύπαρκτο θόρυβο. Για το ένα λεπτό δημοσιότητας», συνεχίζει.

Στην Επιτροπή Αναφορών συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι Εύα Καϊλή (ΕΛΙΑ), Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ), Σοφία Σακοράφα (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλτιάδης Κύρκος (ΠΟΤΑΜΙ), Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ).

Ερωτηματικό αποτελεί σε κάθε περίπτωση η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ απέναντι στο «όχι» του Λαϊκού Κόμματος και της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέλη των οποίων είναι.

tvxs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: