Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ρύθμιση και για καταπατημένα

Έρχεται ρύθμιση και για καταπατημένα
 Του Σπύρου Δημητρέλη

Νέα έσοδα αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας ένα ακόμη συγχωροχάρτι, το τρίτο κατά σειρά. 
Αντιμέτωπο με τη μεγάλη μαύρη τρύπα στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και αναζητώντας πηγές εσόδων για το 2012 και τα επόμενα έτη, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταφύγει στη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή της νομιμοποίησης παραβάσεων της νομοθεσίας.
Μετά την εισπρακτική νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαιρέτων κτισμάτων, τώρα
 
εξετάζεται να δοθούν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος τίτλοι ιδιοκτησίας σε φορολογούμενους που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις.

Στο υπουργείο έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι προτάσεις και εισηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες έχουν καθαρά εισπρακτικά κίνητρα. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα σχέδια είχαν εξετασθεί από το υπουργείο και στο παρελθόν (π.χ. το 2005) αλλά είχαν εγκαταλειφθεί λόγω του φόβου για την κριτική που θα ξεσπούσε περί νομιμοποίησης καταπατητών.


Τώρα, με δεδομένο ότι… «το ταμείον είναι μείον» και η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, οι κυβερνητικές αντιστάσεις για ρυθμίσεις αυτού του τύπου έχουν υποχωρήσει. Αυτό έδειξαν άλλωστε και οι πετυχημένες εισπρακτικά ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που εξετάζεται θα δίνει τη δυνατότητα απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας σε πολίτες που κατέχουν διεκδικούμενες από το δημόσιο ή κρατικές εκτάσεις για χρονικό διάστημα άνω των 25 ετών. Μάλιστα,  
  • σε πρώτη φάση, προϋπόθεση για την παροχή τίτλων ιδιοκτησίας θα είναι ο φορολογούμενος να διαμένει σε αυτήν την έκταση, δηλαδή σε κατοικία η οποία είναι η κύρια κατοικία του. Επίσης θα πρέπει η έκταση να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού.
  • Σε δεύτερη φάση, και πάντα σε συνάρτηση με τις εισπρακτικές ανάγκες του δημοσίου, η ρύθμιση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε καταπατημένες εκτάσεις εκτός σχεδίου οι οποίες έχουν καταπατηθεί πιο πρόσφατα.
Όσον αφορά στο τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι σημερινοί χρήστες των δημοσίων εκτάσεων εξετάζεται να είναι χαμηλό προκειμένου η ρύθμιση να έχει εισπρακτικό αποτέλεσμα. 
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι το τίμημα να είναι χαμηλότερο από τη σημερινή αντικειμενική αξία των εκτάσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: