Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΣΔΟΕ & τραπεζικοί λογαριασμοί

Του Σπύρου Δημητρέλη

Περισσότερους από 4.000 ελεύθερους επαγγελματίες και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έχει βάλει στο στόχαστρο την τελευταία διετία το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναζητώντας εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί και φορολογηθεί. Σε πολλούς ο έλεγχος έχει αποφέρει αποτέλεσμα ελεγκτικό και εισπρακτικό καθώς εντοπίσθηκαν μεγάλα «μαύρα» εισοδήματα.
Το ερώτημα, όμως, για πολλούς είναι το πώς γίνεται αυτός ο έλεγχος στις τραπεζικές καταθέσεις. Έμπειρο πρώην στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξηγεί:
 
Η επιλογή των στόχων γίνεται με τρείς τρόπους
  • Τυχαία βάσει δείγματος
  • με επιλογή βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του φορολογούμενου όπως είναι ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται σε συνδυασμό με το ύψος του εισοδήματος που δηλώνει 
  • και τέλος βάσει επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών που φθάνουν στο Σώμα».
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια; 
Το ΣΔΟΕ, όπως λέει το ίδιο στέλεχος
  • απευθύνει αίτημα προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του φορολογούμενου.
  • Η ΕΕΤ αποστέλλει το σχετικό αίτημα σε όλες τις τράπεζες και οι τελευταίες παρέχουν όλα τα στοιχεία με τις κινήσεις των λογαριασμών του φορολογούμενου στο ΣΔΟΕ
«Συνήθως ελέγχονται οι κινήσεις της τελευταίας δεκαετίας
Σε κάθε έτος αθροίζονται τα ποσά που αποτελούν καθαρή κατάθεση στους λογαριασμούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται καταθέσεις του ίδιου του ελεγχόμενου σε μετρητά που όμως δεν έχουν προέλθει από αναλήψεις των αντίστοιχων ποσών από άλλους λογαριασμούς του, καταθέσεις ποσών από τρίτους καθώς και μεταφορές ποσών από λογαριασμούς τρίτων. Δεν μας ενδιαφέρουν οι αναλήψεις ή οι μεταφορές ποσών μεταξύ των λογαριασμών που τηρεί ο ίδιος ο φορολογούμενος», εξηγεί το ίδιο πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Στη συνέχεια τα ποσά που αποτελούν τις καθαρές εισροές στους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ένα συγκεκριμένο έτος συγκρίνονται με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλε ο φορολογούμενος για το συγκεκριμένο έτος. Εφόσον, το ποσό των καταθέσεων είναι μεγαλύτερο τότε επιβάλλεται ο επιπλέον φόρος εισοδήματος με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε στο συγκεκριμένο έτος, πρόστιμα και πρόσθετος φόρος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ζητείται από τις τράπεζες να παρέχουν στο ΣΔΟΕ και τα στοιχεία για εμβάσματα που έχει κάνει ο φορολογούμενος σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται κατά τον έλεγχο.

Ο έλεγχος με το συγκεκριμένο τρόπο έγινε εφικτός μετά την πλήρη άρση ενώπιον των φορολογικών αρχών του τραπεζικού απορρήτου. Ο συγκεκριμένος τρόπος ελέγχου έχει αποκαλύψει μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και διαφθοράς. Ενδεικτικά έχουν εντοπισθεί δικηγόροι, γιατροί (και του ΕΣΥ), έμποροι, επιχειρηματίες, ακόμη και… μέντιουμ με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ αλλά με φορολογικές δηλώσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: