Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Ισπανία στις 12/6/2012


Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις εξελίξεις στην Ισπανία και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην Ελλάδα

«Καταρχήν θεωρώ κοροϊδία του ελληνικού λαού και πολύ μεγάλη επιπολαιότητα αυτό που λένε τα άλλα κόμματα η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, ότι όσο προχωράει, όσο βαθαίνει η κρίση και μπαίνουν και καινούργιες χώρες κάτω από τον μηχανισμό, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις ελάφρυνσης της κατάστασης και θετικές τροποποιήσεις.
Το αντίθετο. Όσο βαθαίνει η κρίση η κατάσταση θα γίνεται αφόρητη για τους λαούς. Εάν υπάρξει μία τροποποίηση αυτή θα αφορά το πώς θα διασωθούν οι τράπεζες, το πώς θα κατανεμηθεί η ζημιά. Θα είναι ελαφρύνσεις ή τροποποιήσεις που θα λειτουργήσουν για τους κεφαλαιοκράτες, αλλά για τους λαούς δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τίποτα. Από αυτή την άποψη πρέπει να έχει ετοιμότητα ο ελληνικός λαός γιατί οι παρενέργειες από την ισπανική κρίση, και όχι μόνο, μπορεί αποτελέσουν και ένα εφαλτήριο νέας επίθεσης σε βάρος του λαού, νέων θυσιών, νέων μνημονίων. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει».


Ποιες εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι οι παρενέργειες αυτές;
«Επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλα όσα χρειάζεται για να δει κανείς τι είδους συμφωνίες γίνονται, ας πούμε μια πλευρά είναι η εξής: Αυτό το περίφημο ταμείο που ενισχύει τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση πόσα θα μοιράσει στις τράπεζες, πόσα θα μοιράσει στις χώρες. Δεν μπορεί να υπάρξει και ένας περιορισμός ας πούμε στη δανειοδότηση ή στην εκταμίευση των δόσεων; Το λέω γιατί τα άλλα κόμματα πολύ ποντάρουν στην εκταμίευση των δόσεων, στην έγκαιρη και στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Υπάρχει κι ένα τέτοιο ερώτημα. Επειδή όμως δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες, έχουμε το δικαίωμα να σκεφτόμαστε και αυτή την πλευρά, πάντα από τη σκοπιά των συνεπειών σε βάρος του λαού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: