Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Φορολογικές Δηλώσεις 2012: Οι 4 μεγάλες αλλαγές





Για να υπολογίσετε τον φόρο πατήστε τον σύνδεσμο παρακάτω
Στην τελική ευθεία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μπαίνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς τίθενται σε εφαρμογή μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα: η νέα φορολογική κλίμακα «δαγκώνει», ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, τα τεκμήρια «νέας γενιάς» κρύβουν σημαντικές επιβαρύνσεις, ενώ αλλάζουν προς το χειρότερο για τους φορολογούμενους η μεταχείριση των αποδείξεων για δαπάνες και οι φοροαπαλλαγές.
Πριν φτάσουν στα θέματα ουσίας της δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος είναι υποχρεωτική η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω της ειδικής ιστοσελίδας Taxisnet, για όσους έχουν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή που ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για εισόδημα που προέρχεται αποκλειστικά από συντάξεις ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής.
Οι μεγάλες φετινές αλλαγές, με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι, είναι τέσσερις:
1. Η φορολογική κλίμακα έχει αλλάξει και πλέον το αφορολόγητο όριο είναι μειωμένο από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα μεταξύ 5.000 και 12.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 10%.
Το αφορολόγητο όριο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα τέκνα, ενώ για νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για συνταξιούχους άνω των 65 ετών και για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες το αφορολόγητο όριο ορίζεται σε 9.000. Τι σημαίνουν στην πράξη αυτές οι αλλαγές; Ενας άγαμος με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, που ήταν μέχρι πέρυσι αφορολόγητο, φέτος θα επιβαρυνθεί με φόρο έως και 700 ευρώ.
Πολύ αισθητές θα γίνουν οι αυξημένες επιβαρύνσεεις για όσους έχουν εισοδήματα μεταξύ 12.000 και 20.000 ευρώ, δηλαδή για την πλειονότητα των φορολογουμένων: για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ πέρυσι είχε πληρώσει φόρο 180 ευρώ, αλλά φέτος θα αυξηθεί σε 880 ευρώ (υπερτετραπλάσιος φόρος), ενώ για εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος του κλιμακίου διπλασιάζεται (από 720 σε 1.420 ευρώ).
Τεράστιες θα είναι οι επιβαρύνσεις των τρίτεκνων, που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητοι για εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ. Φέτος, από τα 12.000 ευρώ αρχίζει η φορολόγησή τους! Μέχρι τα 23.000 ευρώ οι φόροι των κλιμακίων κυμαίνονται μεταξύ 180 και 2.470 ευρώ. Για ένα «αξιοπρεπές» για μια 5μελή οικογένεια εισόδημα 30.000 ευρώ, ο φόρος του κλιμακίου ανεβαίνει από 1.930 σε 4.620 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάζεται!
2. Τα τεκμήρια «νέας γενιάς» (αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, όπως ονομάζονται πλέον) κρύβουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους που θα δηλώσουν χαμηλά εισοδήματα. Φέτος έχει οριστεί ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ (5.000 για τους έγγαμους), στην οποία προστίθεται η δαπάνη διαβίωσης για την κατοικία, που είναι αυξημένη περισσότερο από 30% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Ετσι, ένας άγαμος φορολογούμενος που ζει σε ένα σπίτι 80 τ.μ. (ιδιόκτητο, νοικιασμένο ή από παραχώρηση από τους γονείς) θα φορολογηθεί για εισόδημα 6.200 ευρώ, ακόμη και αν έχει δηλώσει χαμηλότερο (3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη και 3.200 ευρώ η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για την κατοικία). Σε αυτά τα ποσά προστίθεται και το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα Ι.Χ., που ακόμη και για ένα αυτοκίνητο 1.000 κ.εκ. άνω των δέκα ετών είναι 2.000 ευρώ, ενώ φτάνουν τα 23.800 ευρώ για ένα καινούργιο 3.500 κυβικών.
Οι πιο εύποροι έχουν να αντιμετωπίσουν τα τεκμήρια για πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη. Για παράδειγμα, για ένα καινούργιο σκάφος αναψυχής (2007 και μετά), η εφορία προσθέτει 12.000 ευρώ στο τεκμαρτό εισόδημα. Στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης φέτος προστίθενται και τα ποσά που έχουν πληρωθεί από τον φορολογούμενο για εξόφληση δανείου αγοράς πρώτης κατοικίας, αλλά και για αγορές μεγάλης αξίας που έγιναν με πιστωτικές κάρτες (αγορά αυτοκινήτου, μηχανήματος, πινάκων ζωγραφικής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων).
Σημειώνεται ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα μπορούν να αμφισβητηθούν από τον φορολογούμενο, είναι δηλαδή «μαχητά», εφόσον προσκομιστούν πειστικά στοιχεία στον έφορο (για παράδειγμα, στοιχεία που να πιστοποιούν ότι ο φορολογούμενος ήταν άνεργος και ελάμβανε επιδότηση).
3. Μια σημαντική αλλαγή που εφαρμόζεται φέτος αφορά τη μεταχείριση των αποδείξεων για καταναλωτικές δαπάνες. Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν δαπάνες με αποδείξεις που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 25% του εισοδήματός τους (για παράδειγμα, για εισόδημα 20.000 ευρώ, πρέπει να δηλωθούν δαπάνες με αποδείξεις ύψους 5.000 ευρώ, τουλάχιστον).
Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσοστό 25% δεν υπολογίζεται επί του δηλωθέντος εισοδήματος για όσους πέφτουν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, αλλά επί του τεκμαρτού εισοδήματος. Ετσι, κάποιος που δηλώνει εισόδημα 6.000 ευρώ, αλλά με τα τεκμήρια το εισόδημά του ανεβαίνει σε 10.000 ευρώ, θα πρέπει να περιλάβει στη δήλωσή του δαπάνες με αποδείξεις ύψους 2.500 ευρώ και όχι 1.500.
Επίσης, τονίζεται ότι ακόμη και όσοι έχουν εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό) κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα πρέπει να περιλάβουν στη δήλωσή τους αποδείξεις, αλλιώς θα χάσουν το αφορολόγητο, δηλαδή θα υπολογιστεί φόρος με συντελεστή 10%.
4. Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές για ιατρικές και άλλες δαπάνες, οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από φέτος η ελάφρυνση παύει να υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος και θα υπολογίζεται επί του φόρου που αναλογεί, σε ποσοστό 10% του ύψους της δαπάνης. Για παράδειγμα, για ιατρικές δαπάνες 1.000 ευρώ θα μειώνεται ο φόρος κατά 100 ευρώ.
Στις δαπάνες που παρέχουν έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που δεν έχουν καλυφθεί από ασφαλιστικά ταμεία, τα ενοίκια, οι δαπάνες για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, οι δεδουλευμένοι τόκοι για δάνεια αγοράς α’ κατοικίας ή για επισκευές διατηρητέων κτισμάτων, τα ασφάλιστρα ζωής, η διατροφή που καταβάλλεται σε σύζυγο, τα ποσά δωρεών στο Δημόσιο ή σε κοινωφελή ιδρύματα, τα έξοδα ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου και οι εισφορές που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: