Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πετρέλαιο... με άνοδο 40% & φυσικά ακόμη χωρίς παραγγελίες.



Motion Team
«Βαρυχειμωνιά» στα λαϊκά νοικοκυριά, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα



Ένας ακόμη κρίκος της λυσσαλέας συνδυασμένης επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και το εισόδημά του είναι και οι νέες ασήκωτες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών, σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων.

Η εφαρμογή του νέου μέτρου, που ξεκίνησε από χτες 15 του Οκτώβρη, ήδη απογείωσε τις τιμές στη λιανική σε ποσοστό πάνω από 40%, στα επίπεδα των 1.400 ευρώ στο χιλιόλιτρο, και αυτό παρά την πλήρη ανυπαρξία λαϊκής κατανάλωσης, η οποία έτσι κι αλλιώς συνεχίζει σε διαδικασία απότομης βύθισης, όπως και συνολικά το παραγόμενο ΑΕΠ. 
Το κράτος των καπιταλιστών από κοινού με τα μονοπώλια του κυκλώματος διύλισης και εμπορίας κάνουν έως και αδύνατη την αγορά πετρελαίου όπως και βασικών αναγκών για τη διαβίωση ολοένα και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού. 

Ταυτόχρονα και παράλληλα με τις τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο τρέχουν και οι δόσεις για τα διάφορα χαράτσια της Εφορίας, οι απλήρωτοι λογαριασμοί για το ρεύμα και τα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ κ.ά. σε συνδυασμό με τη διάλυση μισθών, συντάξεων, λαϊκών δικαιωμάτων, την εξάπλωση της επίσημης ανεργίας. 

Απελπιστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνουν για τη θέρμανση σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ. ιδρύματα, τα οποία επίσης χτυπιούνται από την πλευρά της καρατόμησης των προβλεπόμενων κρατικών κονδυλίων.

Ειδικά σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά ασήκωτη ανατίμηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. 
Στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, είχαν απογειώσει τους φόρους 
  • από τα 21 ευρώ (για το χειμώνα 2010-2011) 
  • στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011-2012)
  • και στα 330 ευρώ για το φετινό χειμώνα. 
  • Πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, για την παραπέρα απογείωση της ληστείας, φορτώνουν και το ΦΠΑ, δηλαδή επιπλέον 23%, όπως επίσης ισχύει και σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης.
Απόλυτο ψέμα είναι και οι προβαλλόμενοι από τη συγκυβέρνηση ισχυρισμοί, τάχα ότι «εξομοίωση» έγινε για λόγους «περιορισμού της φοροδιαφυγής». 

Και αυτό γιατί το ναυτιλιακό πετρέλαιο των εφοπλιστών ήταν και παραμένει παντελώς αφορολόγητο.
Η απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά αποδίδει περισσότερα κίνητρα και πολύ μεγαλύτερα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους επιτήδειους, που συνδέονται με τους προηγούμενους στο κύκλωμα διύλισης και διάθεσης.

Απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την πλήρη εφαρμογή του μέτρου και των κυβερνητικών εγκυκλίων είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που συναντήθηκε χτες με τους πρατηριούχους και διακινητές πετρελαίου.
 
Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, ο κυβερνητικός παράγοντας ισχυρίστηκε ότι θα ...«θωρακίσουν το σύστημα διακίνησης απέναντι στις στρεβλώσεις και πρακτικές νοθείας, καταδολίευσης και φοροδιαφυγής»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: