Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Στο δια ταύτα για το... CD Lagarde! (05/10/2012)



Γιατί Βενιζέλος & Παπακωνσταντίνου 
έκαναν format το CD Lagarde;



Η ιστορία με το CD της Lagarde το οποίο θα μπορούσε να γίνει κυριολεκτικά χρυσό, αλλά Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος θέλησαν να το κάνουν format, είναι μια καθαρή πρόκληση για όλους.
Θα ανεχθούν οι πολίτες αυτής της χώρας την υποκρισία που ξεπερνάει τα όρια ακόμη και αυτής της δυσώδους πολιτικής αυτοδικαιολόγησης και αγγίζει τις άνομες συναλλαγές; 

Θα δεχθούν τη διαμόρφωση ενός παραθεσμικού συστήματος εξουσίας, στο οποίο οι συνήθεις «σωτήρες» ψηφίζουν νόμους για να χαρίζουν Τράπεζες, να νομιμοποιούν Mall, να χαρίζουν σε εργολάβους και τη Siemens, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ένα νόμο να αποκαθιστά την αδικία; 
Επικαλούνται γι αυτό τα προσωπικά δεδομένα. Ποια προσωπικά δεδομένα αλήθεια; 

Μήπως είναι τα προσωπικά δεδομένα μιας συναλλαγής;

Ας δούμε λοιπόν τι έχει συμβεί.
Ένας υπάλληλος της Ελβετικής HSBC, ο Ερβέ Φαλτιάνι, έφυγε από την Ελβετία με μια λίστα με χιλιάδες ονόματα Ευρωπαίων οι οποίοι είχαν καταθέσεις στην Ελβετία. Προφανώς δεν ήταν κάποιοι συνταξιούχοι, αλλά πολιτικοί, επιχειρηματίες και επίορκοι κρατικοί λειτουργοί. Ο Φαλτιάνι παρέδωσε τη λίστα στην Christine Lagarde τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία φρόντισε να του δώσει άσυλο. Με την λίστα αυτή, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και βέβαια η Γερμανία, κατάφεραν να εισπράξουν δισεκατομμύρια απαιτώντας από τους καταθέτες να αποδώσουν φόρους στο κράτος για να μην διωχθούν.

Αυτή η λίστα λοιπόν, δόθηκε και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος την εποχή εκείνη έψαχνε εναγωνίως λεφτά από 70χρονους παππούδες, τυραννισμένους εργαζόμενους και άλλες κατηγορίες οι οποίοι δήλωναν πως «δεν τα φάγαμε» μαζί. 

Αυτή η λίστα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση όπως στα άλλα κράτη, γιατί λέει, είχε αποκτηθεί παράνομα όπως αποφάνθηκαν ο Παπακωνσταντίνου και ο κολοσσός της νομικής τέχνης Βενιζέλος. 

Έτσι αντί να αρχίσει έρευνα, οι δύο τους, κυκλοφορούσαν με ένα στικάκι με περίπου 2.000 ονόματα πιθανών φοροφυγάδων. 

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:
1. Γιατί Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος οι οποίοι είναι ευθυγραμμισμένοι σε όλα με τη Γερμανία, ξέχασαν να ευθυγραμμιστούν σε αυτό;

2. Από πού και ως πού έβγαλαν το συμπέρασμα δυό πολιτικά πρόσωπα πως η λίστα ήταν παράνομη, από τη στιγμή που τους είχε παραδοθεί θεσμικά από ξένη κυβέρνηση στα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας;


3. Ορίζουν ή όχι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και συγκεκριμένα ο 77/799 ΕΟΚ, τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις;


4. Γιατί δεν παρέδωσαν το υλικό αυτό στις εισαγγελικές Αρχές, όπως πρέπει να κάνει σύμφωνα με το νόμο κάθε Έλληνας ο οποίος έχει στην κατοχή του στοιχεία επιβαρυντικά για ανθρώπους που πιθανόν τελούν παράνομες πράξεις; 

Ο εισαγγελέας ήταν ο μόνος αρμόδιος να κρίνει.

5. Αν έστω και έτσι η χρήση της λίστας προσέκρουε στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων, γιατί δεν άλλαξαν τον νόμο στο σημείο αυτό για να εισπράξουν; 

Γιατί άλλαξαν τόσους νόμους κάνοντας άλλους όπως αυτόν για το Fast Track, παραβιάζοντας μάλιστα συνταγματικές Αρχές, αλλά δεν μπορούσαν αυτόν;

6. Αν είναι παράνομη η λίστα, δεν είναι παράνομη και η κατοχή της;

7. Τι έκαναν δύο υπουργοί τόσα χρόνια με ένα στικάκι με 2.000 ονόματα στην τσέπη;

8. Παρανόμησαν Λαγκάρντ και Μέρκελ αλλά οι δυό υπουργοί κρατούσαν αναμμένη την δάδα της φωτοβόλου τιμιότητας για να δουν πού ακριβώς θα προσαράξει ο ελληνικός Τιτανικός;

Νομίζω κανένας λογικός πολίτης αυτής της χώρας, όποιας πολιτικής τοποθέτησης, ακόμη και αυταπάτης, δεν μπορεί να σκεφτεί πως όλα αυτά είναι λογικά. Δεν πρέπει να σκεφτεί πως είναι λογικά. 

Κατά την άποψή μου οι δύο υπουργοί δεν είναι μόνο έκθετοι πολιτικά, δεν έχουν μόνο αποδείξει την σκοπιμότητά τους να υπηρετούν συμφέροντα, αλλά έχουν και ποινικές ευθύνες.
  • Περιφρουρούν με κάθε κόστος τα «προσωπικά» τους δεδομένα που δεν είναι άλλα από τους ίδιους, τον κύκλο τους και τον τρόπο που πλουτίζει. 
  • Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο, αλλά όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, μπροστά σε μια παραθεσμική λειτουργία και ένα προσωπικό σύστημα εξουσίας που χρησιμοποιεί τους νόμους, δημιουργεί άλλους, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
  • Ανάμεσα μάλιστα στους νόμους είναι και αυτοί που τους παρέχουν το ακαταδίωκτο.







******************************

Σε φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ




Το ελβετικό μπλόκο στη λίστα Λαγκάρντ, που σημαίνει ότι οι αρχές της Ελβετίας δεν αναγνωρίζουν στοιχεία από εκεί, γιατί θεωρούν τον κατάλογο ως προϊόν εγκλήματος, φαίνεται ότι θα είναι μόνιμο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο έμπειρος νομικός Αθηνών και Ζυρίχης, Ηλίας Μπίσιας, «δεδομένου ότι το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο έχει αποκτηθεί μέσω αξιοποίνων πράξεων που τελέστηκαν στην Ελβετία, υφίσταται πράγματι νομικό ζήτημα περί της δυνατότητας σύννομης αξιολόγησής του από τις ελληνικές αρχές. Επ’ αυτού, όμως, τον τελικό λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί αρμοδίως με σχετική κρίση εφαρμόζοντας το νόμο. 

Πέραν όμως του ζητήματος της νόμιμης αξιολόγησης του εν λόγω αρχείου από τις αρχές, εκτιμώ ότι ιδιαίτερα προβληματική θα είναι κατά την πορεία της έρευνας η ουσιαστική στήριξη του φορολογικού ελέγχου και της ποινικής δίωξης κατά των θιγομένων προσώπων, εφόσον μοναδικό αποδεικτικό μέσο θα αποτελεί η επίμαχη λίστα. Είναι αυτονόητο, ότι η γνησιότητα της λίστας θα αμφισβητηθεί από τούς θιγόμενους ενώπιον των δικαστηρίων».



Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των Ελβετών, ο κύριος Μπίσιας εκτιμά ότι σχετικά αιτήματα διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών προς την Ελβετία για παροχή πληροφοριών, αναφορικά με τους επίμαχους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης, δεν αναμένεται να ικανοποιηθούν, «λόγω του ότι η ελβετική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει την επίμαχη λίστα με τα τραπεζικά δεδομένα ως προϊόν εγκλήματος». Έτσι, θεωρεί πως δικαίως δημιουργούνται τεράστιες αμφιβολίες για την άμεση και ουσιαστική δυνατότητα αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ.



Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση; Δηλαδή, ότι το usb με τη λίστα θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων;



Όχι. Ο Ηλίας Μπίσιας υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη της την επιτυχημένη εμπειρία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αξιοποίησαν άμεσα και με «ανώδυνο» τρόπο τα δεδομένα της λίστας αυτής και γέμισαν με «ζεστό χρήμα» τα κρατικά ταμεία τους.



Τι μπορεί να γίνει;



«Πρέπει να θεσπιστεί νομοθετικά, χωρίς χρονοτριβή, δυνατότητα αυτοκαταγγελίας του φορολογούμενου στις αρμόδιες αρχές, η οποία θα συνοδεύεται από αξιόπιστα και ελκυστικά κίνητρα, ικανά να οδηγήσουν άμεσα τα θιγόμενα πρόσωπα στα δημόσια ταμεία της χώρας για να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις εν λόγω εκκρεμότητες τους. Η λύση αυτή θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι το αντίδοτο στην πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής». 



10/24/2012 - 11:16 

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη και διαβίβαση της λίστας Λαγκάρντ στην κυβέρνηση Παπανδρέου και πλέον βρισκόμαστε ενώπιον Ιμίων της οικονομίας".

Όπως η ΕΥΠ είχε την πληροφορία την βραδιά των Ιμίων ότι επίκειται απόβαση σε ελληνικό νησί και η τότε κυβέρνηση Σημίτη αδιαφόρησε, έτσι και τώρα η ΕΥΠ, χωρίς να άπτεται των αρμοδιοτήτων της το όλο ζήτημα σε μια επίδειξη εθνικής υπευθυνότητας τα στελέχη της κατάφεραν να βρουν την λίστα και να την παραδώσουν, αλλά είχε την ίδια τύχη με την πληροφορία περί απόβασης των Τούρκων στα Ίμια από την πολιτική ηγεσία:

Ύποπτη διαχείριση που κυμαίνεται μεταξύ εγκληματικής αδιαφορίας και συγκάλυψης των συμμστεχόντων σε αυτή. Όλη την ευθύνη στο ΣΔΟΕ μεταφέρει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την τύχη της λίστας

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Οι κονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου ομολόγησε σε δήλωσή τους ότι:

«Στις αρχές καλοκαιριού του 2010 με πλησίασε ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μου είπε ότι από γαλλική πηγή (με τον Γάλλο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) ενημερώθηκε ότι υπάρχει μια λίστα με στοιχεία Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα και πως η γαλλική πλευρά θα ήταν διατεθειμένη να παραδώσει υλικό με συνεννόηση αρμόδιων υπουργών. Με ρώτησε αν την θέλουμε. Του απάντησα "Ναι". Σε συνάντηση μου με την κυρία Λαγκάρντ αποφασίσαμε να γίνει η παραλαβή των στοιχείων με την προϋπόθεση της διακριτικότητας.

Τον Οκτώβριο του 2010 κατόπιν των ενεργειών της ΕΥΠ, παραδόθηκε δια της επίσημης διπλωματικής οδού το υλικό χωρίς διαβιβαστικό αλλά με σημείωμα ενός γάλλου διπλωμάτη. Σε κάθε αρχείο περιλαμβανόταν στοιχεία για κάθε ένα από τα 2.000 φυσικά πρόσωπα έως το 2007. Ζήτησα συνολική εικόνα.

Σε περισσότερα από τα μισά πρόσωπα δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα υπόλοιπα ποσά ήταν ελαφρώς πάνω από τα 2 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων συγκεντρώνονταν σε λίγα ονόματα όπως ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις 550 εκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ.: να υποθέσουμε ότι η εν λόγω κυρία τα είχε ΟΛΑ δηλωμένα στη εφορία...)».

Και μετά; Μετά έγινε ότι και στα Ίμια: Η πληροφορια της απόβασης "παράπεσε", όπως και η λίστα Λαγκάρντ σε κάποιο στικάκι... Ο λαός έχει μια παροιμία: "Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι". Τι παραπάνω να κάνουν οι λειτουργοί υπηρεσιών όπως η ΕΥΠ όταν η πολιτική ηγεσία περίπου ενοχλείται όταν κάνουν την δουλειά τους;


********************************************


Tα ονόματα της «λίστας Lagarde».
μέσω: sibilla

Το περιοδικό HOT DOC έφερε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της περιβόητης λίστας Lagarde  που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη περιέχει 2059 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία. 


Δηλαδή τη λίστα η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια φερόταν να γυρίζει από συρτάρι σε συρτάρι και από υπουργό σε υπουργό.

Στη λίστα που ήρθε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται τα ονόματα των καταθετών, χωρίς τα ποσά του εκάστοτε λογαριασμού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται οι ιδιότητες των δικαιούχων. 

Εκείνο που δεν είναι σαφές είναι κατά πόσον το περιεχόμενο της λίστας, προέρχεται από το αυθεντικό cd που παρέδωσαν οι γαλλικές αρχές στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται στη λίστα, η οποία αφορά καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα, δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση αυτομάτως ύποπτοι φοροδιαφυγής, αφού οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι πασίγνωστοι επιχειρηματίες της χώρας οι οποίοι μπορούν νομίμως να κατέχουν χρήματα στο εξωτερικό.

Άλλωστε πολλοί εξ΄ αυτών των λογαριασμών εμπεριέχουν πολύ μικρά ποσά (ακόμα και φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό) ανάξια φορολογικής αναζήτησης.

(Σχόλιο Α.Σ. Εκ των παραπάνω εύλογο είναι το κατά πόσο ευθύνεται ο δημοσιογράφος για την εξαναγκασμένη του κίνηση ως προς την δημοσίευση της λίστας - πλέον είναι αναρτημένη παντού. Λόγω της έλλειψις καθώς διαφαίνεται της εμπιστοσύνης απέναντι στην δικαιοσύνη & αυτό είναι το χείριστο, γεννάται το ερώτημα του κατά πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο, είτε με ενέργειες που παρακινούνται είτε με όσες γίνονται αυτοβούλως. 
Στην δεύτερη περίπτωση όμως, ιδίως όταν θίγονται κρίσιμες καταστάσεις όπως τώρα, η δημοσιογραφία τείνει ούτως ή άλλως να είναι πέρα από λειτούργημα & Θυσία απέναντι στο έθνος. 
Κάθε παράπονο περί πνευματικού έργου & οικονομικών πόρων καθίσταται ποταπό, θυμίζοντας πρόσφατα περιστατικά τεχνηέντως πεπραγμένα... Με τέτοιες απόψεις μάλλον προκαλείς & ξεσκεπάζεσαι, ενίοτε & άδικα!)

Click στις εικόνες για μεγέθυνση

Σελίδα 1






Σελίδα 2
Σελίδα 3 
Σελίδα 4 
Σελίδα 5 
Σελίδα 6 
Σελίδα 7 
Σελίδα 8 
Σελίδα 9






Δεν υπάρχουν σχόλια: