Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Στον "αέρα" το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες



Στον "αέρα" το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες
Της Ρούλας Σαλούρου




Φόβους ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι δεν θα φθάνουν καν, τους 20.000, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που καταθέτουν τις ενστάσεις στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για το επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, επισημαίνει αφενός ότι ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί –και δεν πρέπει– να είναι αρμόδιος για την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος, αφετέρου ότι το σχέδιο της απόφασης περιέχει πολλά και σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους χιλιάδες άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες, από το 2011 και μετά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό,
από τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η καταβολή επιδόματος ανεργίας σε περίπου 20.0000 επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και είναι άνεργοι. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να μην αυτοαπασχολούνται, να μην παίρνουν σύνταξη και να μην χρωστούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, τα τελευταία τρία χρόνια.

Δικαιούχοι του βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ΄ εφαρμογήν του άρθρου 44 του ν. 3986/2011– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Ήδη, το σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης έχει δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους, ώστε εντός των επόμενων ημερών να καταγραφούν οι όποιες ενστάσεις και να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες).

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, η ΓΣΕΕ απέστειλε τις θέσεις και τις παρατηρήσεις της σχετικά με το σχέδιο της υπουργικής Απόφασης ζητώντας κατά κύριο λόγο, φορέας αναγνώρισης του δικαιώματος χορήγησης να είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, και ο ΟΑΕΔ πρέπει να έχει αποκλειστικά και μόνον, την αρμοδιότητα καταβολής του βοηθήματος.

Όπως υποστηρίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ, εφόσον το επίδομα ενταχθεί στις αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ, θα υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για τους ενδιαφερόμενους, καθώς ο άνεργος ελεύθερος επαγγελματίες θα πρέπει να αναζητήσει τα βασικά δικαιολογητικά από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται. Θα πρέπει δηλαδή ο ενδιαφερόμενος να αναγγελθεί σε μια άλλη Υπηρεσία -εν προκειμένω στον ΟΑΕΔ- από αυτή με την οποία μέχρι τώρα συναλλασσόταν. Από την άλλη, ο οικείος σε αυτόν ασφαλιστικός φορέας, ούτως ή άλλως θα ασχοληθεί με την περίπτωσή του, για να εκδώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα.

Επίσης, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, για την επιτυχία του εγχειρήματος, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί αναλογιστική μελέτη η οποία θα είχε λάβει υπόψη της τα τρέχοντα δεδομένα, προκειμένου να συνυπολογιστούν οι συνέπειες της κρίσης και να συνδεθούν οι εισροές με τις εκροές. Οι ανάγκες για εκροές οι οποίες θα δημιουργηθούν θα είναι σημαντικές, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για τη λήψη του βοηθήματος από το έτος 2011, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Για να συμπληρώσει, ότι στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν λαμβάνεται μέριμνα σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση που το ασφαλιστικό κεφάλαιο υπολείπεται των αξιώσεων για επιδότηση. Εφόσον δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, η ευθύνη στην περίπτωση αυτή μεταφέρεται στον ΟΑΕΔ –στην περίπτωση που αναλάβει την αναγνώριση του δικαιώματος– και όχι στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία που εκ του νόμου έχουν την ευθύνη της συνείσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Γεγονός που καθιστά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ τη διαδικασία προβληματική, αφού ο ΟΑΕΔ δεν έχει δικαίωμα ούτε να επιβάλει εισφορές ούτε να προχωρήσει σε αναγκαστικές εκτελέσεις. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στην περίπτωση όπου βεβαιώνονται εισφορές αλλά αυτές δεν εισπράττονται. «Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μια διευρυμένη επανάληψη του φαινομένου που συμβαίνει με το ΙΚΑ το οποίο οφείλει στον Οργανισμό αρκετά δισ. ευρώ» λέει η Συνομοσπονδία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: