Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Το νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα




Το νομοσχέδιο στη Βουλή 


Στην τελική ευθεία προς ψήφιση βρίσκεται το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει τις Ρυθμίσεις για τα Ανασφάλιστα Οχήματα. Όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο, η Ασφάλιση είναι υποχρεωτική από τη στιγμή που εκδίδεται η Άδεια Κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, ακόμα και αν αυτό δεν είναι σε κίνηση ή λειτουργία. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μόνο Ρύθμισης θα ξεκινήσει σε λιγότερο από 1,5 μήνα. Όπως αναφέρει το Υπουργείο, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η εφαρμογή των διατάξεων της υποχρεωτικής ασφάλισης ειδικά στην περίπτωση που τα οχήματα είναι ακινητοποιημένα θα έχει μια μεταβατική περίοδο και ορίζεται να ξεκινήσει από τις 15/4/2013.

Στην περίπτωση τώρα, κυκλοφορίας Ανασφάλιστου Οχήματος προβλέπεται: Πρώτον, η αφαίρεση της Άδειας Κυκλοφορίας και των Πινακίδων για 10 ημέρες, ενώ αν προκληθεί ατύχημα, η αφαίρεση θα είναι για 2 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια και για να παραδοθούν Άδεια Κυκλοφορίας και Πινακίδες μετά από αυτά τα χρονικά διαστήματα θα πρέπει να προσκομιστεί Σήμα Ασφάλισης. Δεύτερον, χρηματικό Πρόστιμο που είναι 250 ευρώ για τα δίκυκλα, 500 για τα επιβατικά και λοιπά οχήματα και 1000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά Δημοσίας Χρήσης.

Ο εντοπισμός των Ανασφάλιστων εκτός από την Αστυνομία θα γίνεται με ηλεκτρονική διασταύρωση Στοιχείων από την Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και εφόσον εντοπίζεται Ανασφάλιστο Όχημα θα αποστέλλεται επιστολή που θα καλεί τον κάτοχο να ασφαλίσει το όχημα και να καταβάλει πρόστιμο 250 ευρώ. Σε περίπτωση μη εμφάνισης, τα στοιχεία θα δίνονται στην Αστυνομία.

Σε ότι αφορά τα σχόλια της διαβούλευσης, το Υπουργείο αναφέρει ότι εξετάζει σοβαρά και θα μελετήσει με τους αρμόδιους φορείς την περίπτωση εξαίρεσης της υποχρεωτικότητας όπως τέθηκε για κάποιες κατηγορίες και ειδικότερα γραφεία ενοικιάσεως και λεωφορεία. Πέραν αυτού δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση όπως αναφέρεται, πέραν αυτών που ήδη προβλέπονται στο άρθρο 3 του Π.Δ. 489/1986.

Σημειώνεται επίσης, ότι αντίστοιχο μέτρο για τα ΚΤΕΟ, είναι αντικείμενο μελέτης και έρευνας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δείτε τις σχετικές προβλέψεις μέσα από την ιστοσελίδα της Βουλής, στην Έκθεση Διαβούλευσης επί του Νομοσχεδίου (σ.37):

Ανασφάλιστα Οχήματα
Όλο το Νομοσχέδιο - Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: