Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Σημαίες & σύμβολα

"Οι ερμηνείες που δόθηκαν αναφορικά με την εμφάνιση της ελληνικής σημαίας από μέρους μιας μερίδας αγανακτισμένων πολιτών στη πλατεία Συντάγματος και γενικότερα στις πλατείες, ήταν κυρίως τεσσάρων ειδών:
  • Ότι πρόκειται για έκφραση εθνικισμού,
  • για φαινόμενο ενός φολκλορικού μεταμοντέρνου πατριωτισμού,
  • για αντιδράσεις βολεμένων κοινωνικών στρωμάτων που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν και να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, και 
  • για αυθεντική διαμαρτυρία, που εκφράζει λαϊκά στρώματα με ελλιπή ταξική συνείδηση. 
Πέρα από τις ερμηνείες είναι σημαντικό το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό θέτει εκ νέου το ζήτημα της σχέσης λαού, έθνους, κράτους και καπιταλισμού. Και επιπλέον ζητήματα αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το επαναστατικό υποκείμενο κατά τον 21ο  αιώνα".

(Η παραπάνω ενότητα είναι ένα απόσπασμα από το άρθρο του www.academia.edu   Εθνικά σύμβολα, κράτος-έθνος, καπιταλισμός και δικαιώματα, στάθηκε δε αφορμή για το παρακάτω σχόλιο).

Σημαίες από διάφορα κόμματα και οργανώσεις
που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007
Καθότι το σφυροδρέπανο εκλείπει από τη 
σημαία των αριστερο-κομμουνιστο-μπερδεμένων του Συριζα, 
(συν το ότι αλλάζουν σημαίες & σύμβολα με το "ρυθμό" που αλλάζουν εσώρουχα), φτάνω συχνά πυκνά στο σημείο να αναρωτιέμαι για το αν πχ θα τους ταίριαζε το σύμβολο της τελικής τους ιδεολογικής υπόστασης & μάλιστα με την απεικόνιση του Άνταμ Σμιθ. 

Η σημαία σύμβολο του αναρχοκομμουνισμού
με τις 2 προσαρτήσεις ως καθοδηγούμενη ιδεολογική υπόσταση
Οι κωλοτούμπες ξέρετε "σύντροφοι" δεν αρκεί να γίνονται μόνο στην ιδεολογία, παρά & στα σύμβολα. 
Εύγε όποια φυντάνια μου, όμως συμμαζευτείτε από το Εθνικό μας σύμβολο. Εκεί δεν χωράνε ασκήσεις ημιτελούς κυβίστησης, παρά αντικρούονται με συμπεριφορές πρότυπα μιας άλλης Smith*, της Samantha Smith**. Πριν ξανακάνετε λοιπόν το πλουμιστό παγόνι, εν όψη επικοινωνιακής πολιτικής (sic) αναλογιστείτε ποια ιδανικά μας αξίζουν πραγματικά & παραδειγματιστείτε.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: